Risâletü'n Fi'l-Akâid eski Anadolu Türkçesiyle yazılmış bir akâid kitabı (inceleme-metin-dizin)
Risâletü'n Fi'l-Akâid a book of aqaid written in old Anatolian Turkish (examination-text-index)
  1. Tez No: 700081
  2. Yazar: ESMA GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN ÖLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, akâid-nâme, şekil bilgisi, Muhammed Emin, Old Anatolian Turkish, akâid-nâme, morphology, Muhammed Emin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Eski Anadolu Türkçesi devrinde Muhammed Emin tarafından yazılan Risâletü'n Fi'l Akâid adlı eser bir akâidnâmedir. A. R. İzzet Koyunoğlu Şehir Müzesi ve Kütüphanesi'nde, 10082 arşiv numarasıyla kayıtlıdır. Bu eser 49 varaktır. Metnin muhtevasında fatiha tefsiri, işrak namazı müjdeleri, yemin kefaretinin nasıl ödeneceği, kuşluk namazının müjdeleri, kadınlara verilen müjde, hacet namazı, aşure günü, regayib namazı, berat namazı, ramazan ayı içindeki namazlar, Hz. Peygamber'i düşde görmek için kılınan namazdan bahsedilmektedir. Çalışmamızda metnin yazıldığı dönem ile ilgili bilgi verilmiş, çeviri yazı alfabesiyle metin aktarımı yapılmıştır ve şekil bilgisi açısından incelenmiş ve gramatikal dizin hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The work called Risâletü'n Fi'l Akâid written by Muhammed Emin during the Old Anatolian Turkish period, is an akâidnâme. It is registered in the A. R. İzzet Koyunoğlu City Museum and Library with the archive number 10082. This work has 49 leaves. In the content of the text, the tafsir of fatiha, the glad tiding of ishraq prayer, how to pay the expiation of the oath, the good news of the morning prayer, the good news given to women, the prayer of need, the day of ashura, the prayer of regayib, the prayer of berat, the prayers in the month of ramadan, the prayer to see the prophet in a dream are mentioned. In our study, information was given about the period in which the text was written, the text was transferred with the transliteration alphabet and analyzed in terms of morphology and a grammatical index was prepared.