Lomber faset radyofrekans tedavisinde hastaların psikososyal profillerinin işlemin başarı oranı üzerine etkisi
The effect of psychosocial profiles of patients on the success rate of procedure in lumbar facet radiofrequency treatment
- Tez No: 700345
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT GÜLDOĞUŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KURÇALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Lomber faset eklem, Radyofrekans termokoagülasyon, SCL-90-R anketi, Oswestry Disabilite İndeksi, Numeric Rating Scale, Lumbar facet joint, Radiofrequency thermocoagulation, SCL-90-R questionnaire, Oswestry Disability Index, Numeric Rating Scale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Lomber faset eklem sendromu nedeniyle lomber faset medial dal radyofrekans termokoagülasyon (LFRFT) tedavisi uygulanma kararı alınan hastaların psikolojik profillerinin işlem başarısı üzerine akut dönemde etki edip etmediğini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Çalışma, tek merkezli olup Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Algoloji Bilim Dalı'nda yürütüldü. Polikliniğe kronik bel ağrısı (KBA) yakınması ile başvurup tanısal faset eklem bloğuna olumlu yanıt alınmış hastalardan, radyofrekans (RF) tedavisi için uygun ve 18 yaş üzeri olan 65 hasta dahil edildi. Prospektif, gözlemsel bir çalışma olarak tasarlandı. İşleme girmeden önce hastaların psikososyal profillerini taramak için SCL-90-R anketi uygulandı. Anket sonucuna göre genel semptom ortalamasının bir standart sapma değer üzeri puana sahip hastalar (>1.14+0,55) semptomatik (Grup S+) ve diğerleri de non-semptomatik (Grup S-) gruba dahil edildi. İşlem başarısı açısından Grup S+ ile Grup S- karşılaştırmak için hastaların Oswestry Disabilite İndeks (ODI) skorları, istirahat ve aktivite esnasındaki Numeric Rating Scale skorları (sırasıyla INRS ve ANRS), günlük analjezik tüketim sayıları (GATS) ilk gün işlem öncesinde ve işlem sonrası birinci ayda not edildi. Demografik veriler ve SCL-90-R anket sonuçları ile; INRS ve ANRS skorları, ODI skoru ve GATS arasındaki ilişkilere bakıldı. Bulgular: Tüm grubun yaş ortalaması 62,7±12,4 olarak tespit edildi. Çalışmamızda 48 kadın, 17 erkek hasta vardı. Grup S+ yaş ortalaması Grup S-'e göre daha fazlaydı (sırasıyla, 66±14,5; 62,16±12,03). ODI, ANRS, INRS düşüş yüzdeleri Grup S-'de Grup S+'e göre 2 kata yakın daha fazlaydı ve her grup genelinde erkekler kadınlardan daha fazla düşüş gösterdi. Tüm hastalarda INRS diğer parametrelere oranla daha fazla düşüş yüzdesi gösterdi (%46,7). Ayrıca yaş ve ANRS arasında negatif korelasyon tespit ettik (r=-0,329; p=0,007). GATS'da düşüş gösteren hasta sayısı Grup S-'de daha fazlaydı ve çalışmadaki erkeklerin tamamında GATS'da düşüş tespit edildi. Tartışma ve Sonuç: Psikolojik semptomları daha fazla olan hastaların karşılaştırılan tüm parametrelerde yapılan işlemden yaklaşık yarı yarıya daha az fayda gördükleri saptandı. INRS skorlarındaki anlamlı düşmenin kinezyofobiden koruyarak erken mobilizasyon ve hareket kapasitesini artırarak daha fazla ağrı palyasyonu sağlayabileceğini düşünmekteyiz. Çalışmamızın bulguları hastaların kötü psikolojik durumlarının LFRFT tedavisine yanıtı da kötü yönde etkileyebileceğini göstermiştir. Ağrı tedavisinde başarıyı arttırmak için psikiyatrinin de içinde bulunduğu multidisipliner bir yaklaşımın gerekli olduğu görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate whether the psychological profiles of patients who have decided to apply lumbar facet medial branch radiofrequency thermocoagulation (LFRFT) treatment for lumbar facet joint syndrome have an effect on the success of the procedure in the acute period. Material and Methods: The study was single-centered and conducted in the Department of Algology at Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital. 65 patients who were eligible for RF treatment and over 18 years of age were included in the outpatient clinic from patients who were referred with CLBP complaint and responded to the diagnostic facet joint block. This study was designed as a prospective, observational study. SCL-90-R questionnaire was performed to scan psychosocial profiles of patients before the procedure. According to the results of the questionnaire, patients with a score of one deviation above the mean (>1.14+0,55) were included in the symptomatic (Group S+) group and the others in the non-symptomatic (Group S-) group. In terms of process success, Oswestry Disability Index (ODI) scores of patients, Numeric Rating Scale scores during rest and activity (RNRS and ANRS respectively), number of drugs used per day (NDU) were noted on the first day before and in the first month after the procedure. Relationships between SCL-90-R questionnaire, demographic data and ANRS, RNRS, ODI scores, NDU were evaluated. Results: The mean age of the whole group was 62.7±12.4 years. There were 48 female and 17 male patients. The mean age of our S+ patient group was higher than the S-group. ODI, ANRS, RNRS percentage of reduction were nearly twice in the S-group than in the S+ group, and both study reduction rates were greater in males than females We observed that INRS showed a greater percentage of recudtion than other parameters in both groups. A negative correlation between age and ANRS was observed. The number of patients with NDU reduction was higher in the group S- and all of male patients was showed a reduction in NDU parameter. There was no significant relationship between the lumbar operations and any parameter. Discussion and Conclusion: It was determined that patients with more psychological symptoms benefited less than half of the procedure performed in all compared parameters. We think that a significant decrease in INRS scores may provide more pain palliation by increasing early mobilization and movement capacity by protecting from kinesiophobia. The findings of our study showed that, similar to what is generally accepted in pain perception and pain management, the poor psychological state of the patients may also adversely affect the response to LFRFT treatment. It was concluded that a multidisciplinary approach, including psychiatry, is necessary to increase the success in pain treatment.