Türkiye'de yayılış gösteren bazı Ramalina (ACH.) türlerinin biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of biological activities of some species of Ramalina (ACH.) distributed in turkey
- Tez No: 700348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİYE KOCAKAYA, DOÇ. DR. GÖKÇE ŞEKER KARATOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ramalina, Antioksidan, Sitotoksisite, Antimikrobiyal, pBR322, Ramalina, Antioxidant, Cytotoxicity, Antimicrobial, pBR322
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yayılış gösteren, R. digitellata Nyl., R. fastigiata (Ach.), R. fraxinea (L.) Ach. ve R. polymorpha (Lilj.) Ach türlerinden elde edilen metanol ekstrelerinin antimikrobiyal, antioksidan aktiviteleri ile sitotoksik etkilerinin ve DNA koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Dört liken türü için usnik asit miktarları YBSK yöntemi ile tespit edilmiş olup en yüksek miktar R. digitellata' da (1574,53 ± 0,81 mg/gekstre) bulunmuştur. En yüksek toplam fenol içeriği R. digitellata'da (144,6 9 mgGAE/gekstre), toplam flavonoit miktarı ise R. fastigiata' da (20,40 mgGAE/gekstre) tespit edilmiştir. Antioksidan aktivite için DPPH (1,1-difenil-2-pikrilhidrazil) ve ABTS [2,2'-azino-bis (3-etilbenzenotiyazolin-6-sülfonik asit)] yöntemleri kullanılmış olup, R. fraxinea en yüksek DPPH radikali inhibisyonu ve en yüksek ABTS radikal süpürücü aktivite göstermiştir. Antimikrobiyal aktivitenin araştırılmasında disk difüzyon yöntemi kullanılmış, en iyi etki P. mirabilis üzerine 12,5 mm'lik zon ile R. digitellata' nın metanol ekstresinde gözlenmiştir. Sitotoksik aktivite ise insan akciğer kanseri (A549) ve meme kanseri (MDA-MB-231) hücre hattı üzerine MTT testi ile saptanmıştır. A549 üzerine R. digitellata (% 21 canlılık 1000 µg/mL), MDA-MB-231 üzerine ise R. fastigiata (% 4,05 canlılık 1000 µg/mL) en iyi sitotoksik etkiyi sergilemiştir. Aynı zamanda çalışılan tüm türlerin DNA koruyucu etkisi olduğu pBR322 plazmid DNA'sı kullanılarak gözlenmişir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate antimicrobial, antioxidant activities and cytotoxic effects and DNA protective effects of methanol extracts obtanined from R. digitellata (Nyl), R. fastigiata (Ach.), R. polymorpha (Lilja.) Ach and R. fraxine (L.) Ach. species that distributed in Turkey. The amount of usnic acid for four lichen species was determined by HPLC and the highest amount was found in R. digitellata. The highest total phenol content was determined in R. digitellata (144,6 9mgGAE / gextract), and the total amount of flavonoids in R. fastigiata (20,40 mgGAE / gextract). DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) and ABTS [2,2'-azino-bis(3-ethylbenzathiazoline-6-sulfonic acid)] methods have been used for antioxidant activity, R. fraxinea showed the highest DPPH inhibition and ABTS activity. Disc diffusion method was used to investigate antimicrobial activity, and the best effect was observed in the methanol extract of R. digitellata with a 12.5 mm zone on Proteus mirabilis. Cytotoxic activity was determined by MTT test on human lung cancer (A549) and breast cancer (MDA-MB-231) cell line. R. digitellata (21% viability 1000 µg / mL) on A549 and R. fastigiata (4.05 % viability 1000 µg / mL) showed the best cytotoxic effect on MDA-MB-231. At the same time, DNA protective effect was investigated by using pBR322 plasmid DNA and all studied species were found to have DNA protective effects.