Dini sosyalleşme aracı olarak izcilik 'izci liderleri odaklı bir araştırma'
Scouting as a tool of religious socialisation 'A research focused on scout leaders'
  1. Tez No: 700789
  2. Yazar: MEHMET SARITÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULALİ ALİEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dini Sosyalleşme, İzcilik, Liderlik, Religious Socialization, Scouting, Leadership
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Uluslararası alanda kabul görerek yüz yılı aşkın bir süredir uygulanan İzcilik metodunun temel ilkelerinden birisi“Tanrıya(Allah'a) karşı vazifeler”dir. Tanrıya karşı vazifeler kapsamında yapılan faaliyetlerin, izcilerin dini sosyalleşme süreçlerine etkisini izcilik metodunun uygulayıcıları olan liderlerin bakış açısıyla ortaya koyma çabası bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu kapsamda olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinden“elverişlilik örnekleme”yöntemiyle seçilen, 41'i izci lideri, 7'si izci gönüllüsü, çoğunluğu farklı şehirlerden ve kulüplerden olmak üzere toplam 48 kişinin katılımı ile bir araştırma gerçekleştirildi. Verilere ulaşmada“yarı yapılandırılmış görüşme”yöntemi kullanıldı. Bu kapsamda hazırlanan açık uçlu sorular Covid-19 pandemisi nedeni ile“Google Formlar”aracılığı ile katılımcılara ulaştırıldı. Elde edilen bulgular betimsel analiz yöntemi kullanılarak ve ilgili literatürden faydalanarak çözümlendi. Katılmış olduğum kamplar ve çalıştırmış olduğum izci gruplarında yaptığım katılımlı gözlemler elde edilen bulguların yorumlanmasına katkı sağlayıcı bir unsur olarak sayılabilir. 2021,75
Özet (Çeviri)
One of the basic principles of the Scouting method, which has been accepted internationally and has been applied for more than a century, is“duties to God (Allah)”. The effort to reveal the effects of the activities carried out within the scope of duties towards God on the religious socialization processes of the scouts from the perspective of the leaders, who are the practitioners of the scouting method, forms the basis of this study. In this context, a study was conducted with the participation of a total of 48 people, 41 scout leaders, 7 scout volunteers, mostly from different cities and clubs, selected by the“convenience sampling”method, one of the non-probability sampling methods. The“semi-structured interview”method was used to reach the data. The open-ended questions prepared in this context were delivered to the participants via“Google Forms”due to the Covid-19 pandemic. The findings were analyzed using the descriptive analysis method and making use of the relevant literature. The participatory observations I have made in the camps I have attended and the scout groups I have trained can be counted as a contributing factor to the interpretation of the findings.