Savunma sanayi ve güvenlik alanındaki üretilen ürünlerin tesliminde KDV istisnasının incelenmesi ve bir uygulama
Examination of VAT exclusion in delivery of products manufactured in defense industry and security and an application
  1. Tez No: 701673
  2. Yazar: ÖZLEM GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Katma Değer Vergisi, Savunma Sanayi, KDV İade, Value Added Tax, Defense Industry, VAT Refund
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
3065 sayılı KDV Kanununun 13/f maddesi kapsamında düzenlenen Ulusal Güvenlik kapsamında teslim ve hizmetlerde ; Uçak, helikopter, gemi, denizaltı, tank, panzer, zırhlı personel taşıyıcı, roket, füze ve benzeri araç ve silahlar ile bunların oluşturduğu sistemlerin, bu araç, silah ve sistemlere ilişkin mühimmat, teçhizat, yedek parça ve eklentilerinin teslimi, Belirtilen araç, silah ve sistemlerle ilgili ar-ge faaliyetleri için yapılan alımlar, yazılım, üretim, montaj, tadil-bakım-onarım ve modernizasyon işlemi şeklindeki mal teslimi ve hizmet ifaları girmektedir. 13/f kapsamına giren bu teslim hizmetler ile ilgili üretilen ürünler KDV iade kapsamına girmektedir. Bu çalışmada Savunma Sanayi ürünlerinin tesliminde uygulanan KDV İstisnası ele alınmış olup, üretim işletmesinde KDV iadesinin kullanılma yöntemleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In deliveries and services within the scope of National Security regulated under Article 13/f of VAT Law No. 3065; Delivery of aircraft, helicopters, ships, submarines, tanks, panzers, armored personnel carriers, rockets, missiles and similar vehicles and weapons and their systems, ammunition, equipment, spare parts and attachments for these vehicles, weapons and systems, Purchases made for R&D activities related to the specified vehicles, weapons and systems, delivery of goods and services in the form of software, production, assembly, modification-maintenance-repair and modernization processes are included. The products produced in relation to these delivery services within the scope of 13/f are included in the scope of VAT refund. In this study, VAT Exemption applied in the delivery of Defense Industry products is discussed and the methods of using VAT refund in the production enterprise are examined.