Vergi hukukunda tebliğ, karşılaşılan hukuki sorunlar ve çözüm önerileri
Notification in tax law, legal problems encountered and solution suggestions
- Tez No: 701709
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYYİP YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Tebliğ, Vergi Usul Kanunu, Tebligat Kanunu, Hukuki Sorunlar, Notice, Tax Procedure Law, Notification Law, Legal Issues
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
“Vergi Hukukunda Tebliğ, Karşılaşılan Hukuki Sorunlar ve Çözüm Önerileri”adlı çalışmada tebliğ hükümleri ve idari işlem kavramı incelenerek özellikle kanunda yer alan tebliğ hükümlerinin, uygulayıcıları tarafından sebep olunan, uygulamadaki hatalara dikkat çeken değerlendirmeler yapılmıştır. Tebliğ konusunda bu değerlendirmeler yapılırken özel ve genel kanun karşılaştırması ile tebligat ile ilgili genel bir kanun varken, özel kanun hükümlerine ihtiyaç duyulmasının sebepleri vurgulanmıştır. Mükellef ve idare arasında tebliğ konusunda oluşan hukuki sorunların değerlendirmesi, yargı organlarının verdiği kararlar doğrultusunda yapılırken, tebliğ işleminin uygulayıcıları tarafından daha doğru şekil ve biçimde nasıl uygulanacağı tespit edilmeye çalışılmıştır. Kamu harcamalarının finansman ihtiyacının karşılanması için devletin önemli gelir kaynağını vergiler oluşturmaktadır. Tebliğ, verginin devletin kasasına girmesi sürecinde çok önemli rol oynamaktadır. Tebliğ hukuki olarak hak arama sürelerin başlangıcıdır. Bu yüzden tebliğ ile ilgili hatalar mükellef ve idare arasında önemli sorunlar ortaya çıkartmaktadır. Bunlar idare açısından vergi kaybı ve mükellef bakımından önemli hak kayıpları şeklinde meydana gelmektedir. Yargıya intikal eden tebliğ konulu hukuki sorunlardan anlaşılacağı üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun uygulayıcıları tarafından yeteri kadar anlaşılamadığı ve bu nedenle uygulaması sırasında meydana gelen farklılıklar, tebliğ konusunu incelemeye değer bir konu olarak karşımıza çıkarmıştır. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu ilişkisi, uygulaması ve karşılaştırılması; tebligat yapacak merciler, tebligat yapılacak kişiler ve tebligat türlerine vurgu yapılarak bu tez konusu seçilmiştir. Tebligatın elektronik ortamda gerçekleştirilmesi ile yargıya intikal eden tebliğ konulu davaların azaldığı görülse de diğer tebliğ yöntemleri ile yapılan tebliğlerdeki hatalar sonucu oluşan hukuki sorunlar varlığını korumaktadır. Çalışmamızda tebligat ile ilgili teorik ve kavramsal tanım ve açıklamalara yer verilmiştir. Uygulama sırasında karşılaşılan hukuki sorunların Yüksek Mahkeme kararları bağlamında değerlendirmesi yapılıp, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study“Notification in Tax Law, Legal Problems Encountered and Solution Suggestions”, the provisions of the notice and the concept of administrative action were examined in detail, and evaluations were made that draw attention to the errors in practice caused by the practitioners of the provisions of the notice, especially in the law. While making these evaluations about the notice, the reasons for the need for special law provisions were emphasized, while there is a general law on the comparison of special and general laws and notification. While the evaluation of the legal problems that arise between the taxpayer and the administration about notification was made in line with the decisions of the judicial bodies, it was tried to be determined how the notice process would be implemented by the practitioners in a more correct shape and form. Taxes constitute the important source of income of the state to meet the financing needs of public expenditures. The notice plays a very important role in the process of tax entering the coffers of the state. The notice is the beginning of legal remedies. Therefore, errors regarding the notice have important consequences between the taxpayer and the administration. These occur in the form of tax loss for the administration and significant loss of rights for the taxpayer. As it can be understood from the legal problems on the notice submitted to the judiciary, the implementation of the Tax Procedure Law No. 213 is not understood sufficiently by its practitioners and therefore the differences that occur during its implementation have revealed the issue of notice as a matter worth examining. Relationship, application and comparison of Tax Procedure Law No. 213 and Notification Law No. 7201; Notification authorities, persons to be notified and types of notification are discussed. Although it is seen that the cases with the subject of notification, which are submitted to the judiciary, have decreased with the realization of the notice in electronic environment, legal problems resulting from the errors in the notice made by other notification methods still exist. In our study, theoretical and conceptual definitions and explanations about notification are included. The legal problems encountered during the implementation were evaluated in the context of the High Court decisions and recommendations were made.