Yerel yönetimlerde arabululucuk ve 5393 sayılı Kanuna göre sulh yetkisi
The competence to settlement according to Law no. 5393 and mediation in local administrations
  1. Tez No: 701737
  2. Yazar: ESMA AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAN YAPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, Sulh, İdare, Yerel Yönetimler, Belediye, Mediation, Amicable Settlement, Administration, Local Governments, Municipality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve barışçıl yollarla da uyuşmazlıkların yargılama dışında sona erdirilmesi mümkündür. Bu çalışmamızda öncelikle arabuluculuğun tanımı, kapsamı, tarihsel gelişimi, idarenin arabuluculuğa uygun uyuşmazlıkları, sulh müessesesi ve bu konudaki yasal düzenlemeler ele alınmıştır. Devamında yerel yönetimlerin taraf olduğu uyuşmazlıkların ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk yolu ile çözümü, arabuluculuk süresince yerel yönetimleri temsil edecek arabuluculuk komisyonu, 5393 Sayılı Belediye Kanunda düzenlenen sulh yetkisi ve İYUK kapsamında idareye yapılan başvurular üzerinde durulmuştur. Son olarak ise 5393 Sayılı Belediye Kanunda düzenlenen sulh ile arabuluculuk müessesesinin benzer ve farklı yönleri ile uygulamada karşılaşılan sorunlardan bahsedilmiştir. Üçüncü kişiler tarafından verilmiş olan kararlar ile ihtilafların sonlandırılması durumunda tüm tarafları memnun edecek sonuçlar elde edilememiş olabilir. Tüm tarafların memnun kalacağı bir çözüm ise arabuluculuk ve sulh yoluyla mümkün olabilecektir. Arabuluculuk ve sulh tarafların rıza gösterdikleri bir ortak noktada anlaşabilmelerine, daha az masrafla kısa sürede çözüme ulaşabilmelerine imkan tanımaktadır. Ancak yasal düzenlemelerdeki eksikliklerden kaynaklı yaşanan sorunlar sebebiyle uygulamada arabuluculuk ve sulh çokça tercih edilmemektedir. Bu süreçte yaşanılan sorunların tespit edilerek ortadan kaldırılması tarafların arabuluculuk ve sulhe yönlendirilmesi için önem arz etmektedir. Araştırmamızda; yerel yönetimlerin tarafı olduğu uyuşmazlıkların arabuluculuk ve sulh yolu ile çözümündeki benzer ve farklı yönleri tespit edilerek mukayeseleri yapılmış, tercih edilme sebepleri irdelenmiş, uygulamada karşılaşılan sorunlar incelenmiş, yasal düzenlemelere ilişkin eleştirilerde bulunulmuş ve çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Resolving disputes outside of litigation, through alternative dispute resolution methods and amicable ways is also possible. In this study, the definition of mediation, its scope and historical development; the disputes involving administration which are suitable for mediation, amicable settlement and the relevant legislation have been examined. Subsequently, resolving of disputes involving local governments through voluntary and mandatory mediations, the mediation commission which would represent the local governments throughout the mediation process, the authority regarding amicable settlement stipulated in the Municipality Law numbered 5393 and the applications submitted to the administration within the scope of Code of Administrative Procedure have been focused on. Lastly, the similar and dissimilar aspects of the amicable settlement stipulated in the Municipality Law numbered 5393 and mediation; as well as the problems faced in practise have been touched upon. It might be possible that a result to the satisfaction of all parties could not have been reached in cases where a dispute is resolved through the decisions of a third party. A solution whereby all parties are satisfied might be possible through mediation and amicable settlement. Mediation and amicable settlement enable parties to come to an agreement on a mutual point which they have consented to and to reach a solution in a shorter period of time with less cost. However, due to the problems that rise from the shortcomings of the legislation, mediation and amicable settlement are not often preferred in practise. Determination and resolution of problems faced in this process is important in order to guide parties towards mediation and amicable settlement. In our research, a comparison of mediation and amicable settlement of disputes to which local governments are a party has been conducted by identifying their similar and different aspects, the reasons for preferring these have been examined, the problems faced in practise have been looked into, criticisms have been made regarding the legislation and solution proposals have been submitted.