Comparison of different dental implant thread shapes in terms of fracture strength and failure mode under static load
Farklı yiv şekilli dental implantların statik yükleme altında kırılma dayanımı ve başarısızlık şekillerinin karşılaştırılması
- Tez No: 701985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDİZ DENİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Yiv şekilleri, Başarısızlık şekli, Taramalı elektron mikroskobu, Dental Implants, Thread Shapes, Fracture Strength, Failure Mode, SEM
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışma çeşitli yiv şekilli dental implantların statik yükleme altında kırılma dayanımı ve başarısızlık şekillerini analiz etmeyi amaçladı. Materyal Ve Metod: Toplam 60 adet özel yapım seviye-4 titanyum dental implant yiv şekillerine göre; v-şekilli (Grup 1, n=15), kare şekilli (Grup 2, n=15), Destekli (Grup 3, n=15) ve tersine destekli (Grup 4, n=15) olarak 4 eşit gruba ayrılarak, ISO 14801 uygunluğu bulunan laboratuvar ortamında analiz için hazırlandı. İmplant örnekleri akrilik blok içine gömüldü ve 30ᵒ eksen dışı kompresyon yüküne tabii tutuldu. Kırılma dayanımı Üniversal Test Cihazı ile ölçüldü ve değerlerin analizi tek yönlü Anova ve Tukey testleri ile gerçekleştirildi. Başarısızlık şekli Taramalı Elektron Mikroskobu fraktografik analiz yöntemi ile tespit edildi. Bulgular: Maksimum kuvvetlerin ortalama standart sapmaları Grup 1'de 482,38±45,98, Grup 2'de 422,08±41,73, Grup 3'de 407,95±46,97 ve Grup 4'de 484,53±57,94 olarak ölçüldü. V-şekilli yiv grubunun kırılma direnci, kare ve konik şekilli yiv gruplarına göre anlamlı derece yüksekti (p˂0.05). Tersine destekli yiv grubu kırılma direnci, kare ve destekli yiv gruplarına göre anlamlı derece yüksek tespit edildi (p˂0.05). Kare ve destekli yive sahip gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p˃0.05). V-şekilli ve tersine destekli yive sahip gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p˃0.05). İmplant ve vida kırığı, vida kırığı, abutment ve vida kırığı ve tüm implant gövdesinde deformasyon olmak üzere dört farklı başarısızlık şekli tespit edildi. Taramalı Elektron Mikroskobu fraktografik analizi implantların gövde ve abutment vida deformasyonlarının plastik deformasyon benzeri yumuşak kırılma şeklinde olduğunu gösterdi. Sonuçlar: Bu çalışmanın sonuçları, farklı yiv şekillerinin, implantların 30ᵒ statik yük altında kırılma dayanımını anlamlı derecede etkilediğini göstermiştir. Tersine destekli ve v-şekilli yiv yapısına sahip implantların, kare ve destekli yiv yapısına sahip implantlara göre kırılmaya daha dirençlidir. Başarısızlık şekli tüm yiv şekillerinde benzerlik gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aimed to analyze the effect of variable dental implant thread shapes upon the fracture resistance and failure mode under static load. Material and Methods: According to the shape of thread, a total of 60 custom made titanium dental implant grade-4 were divided into four groups, namely V-Shape (Group 1), Square Shape (Group 2), Buttress Shape (Group 3), and Reverse Buttress Shape (Group 4), were subjected to laboratory analysis set-up recommended by ISO 14801. Implant specimens were mounted in an acrylic block and subjected to a 30° off-axis compression load. Universal Test Machine UTM was used to determine the fracture strength and the data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey's test. Scanning Electron Microscope (SEM) fractographic analysis was used to determine the failure mode. Result: The mean ± standard deviation (SD) of Maximum Loads (N) was measured as 482,38±45,98 in Group 1, 422,08±41,73 in Group 2, 407,95±46,97 in Group 3, and 484,53±57,94 N in Group 4. The fracture resistance of the V-shape Thread was significantly higher than square and buttress thread (p0.05). There was no statistically significant difference between V-shape and reverse buttress shape (p>0.05). Four distinct failure modes were identified: Fixture and Screw fracture, Abutment and Screw fracture, Screw fracture, and hole implant component deformations. SEM fractography analysis showed a ductile fracture mode with plastic deformation of the implants fixture and abutment screws. Conclusions: The result of this study indicates that different thread forms significantly affects the fracture strength of implants under 30° static load. Implants with Reverse buttress and V-shape threads designs are more resistance to fracture than implant with Square and Buttress thread designs. Failure mode was almost identical in all thread design.