COVID-19 pandemi sürecinde mavi koda giden sağlık ekiplerinin kaygı düzeyi
Anxiety level of healthcare teams going to code blue during the COVID-19 pandemic process
  1. Tez No: 702065
  2. Yazar: HAZAL KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL TEZCAN KELEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Code blue, personal protective equipment, healthcare workers, anxiety, Beck Anxiety Inventory
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışma COVID-19 pandemi sürecinde sağlık ekiplerinin mavi kod çağrılarına giderken kaygı düzeylerini araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Sağlık çalışanlarının mavi kod esnasında kaygı düzeyinin çalışmamızla birlikte ortaya konması, bu konuda farkındalığın artmasına yol açacacağına ve sağlık çalışanlarının daha iyi hizmet verebilmesi için alınması gereken önlemlerin kapsamını da değiştireceğine inanmaktayız. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, hastanemiz yerel etik kurulundan onay alındıktan sonra anketimize katılan sağlık çalışanlarına çalışmanın amacı anlatıldı. Kesitsel tipteki bu araştırma örneklemi, COVID-19 pandemi sürecinde sağlık alanında aktif olarak çalışan 18-65 yaş arasında Türkiye'nin çeşitli illerinde görevli 215 sağlık çalışanı katıldı. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan internet tabanlı anket formu aracılığıyla kişilerin mail adreslerine gönderilen linkler ile toplandı Anketimizin ilk bölümündeki demografik verilere, ikinci bölümde COVİD-19 salgın dönemi ve gelen mavi kod çağrılarına sağlık çalışanlarının yaklaşımını değerlendirmek ve çalıştığı kurumdaki olanakları değerlendirmeye yönelik sorulardan oluşmaktaydı. 24 numaralı soruda sağlık çalışanlarının mavi kod uygulamalarında kaygı düzeyini değerlendirmek amacıyla Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanıldı. Toplam puanın yüksekliği kişinin yaşadığı anksiyetenin yüksekliğini gösterir. Son olarak sağlık çalışanlarında COVID-19 pandemi öncesi ve pandemi döneminde psikiyatrik hastalık olup olmadığı ve bu hastalıkları ile kendi başlarına üstesinden gelip gelemekdiklerine yönelik sorular soruldu. Bulgular: Anketimizden elde ettiğimiz bulgularda katılımcıların %58,1 ini kadınlar, %61,4'ünü evli olanlar, %58,1'i 23-34 yaş arasında %38,1'i 10 yıldan fazla süredir sağlık sektöründe çalışmaktaydı. %20,9'u evinde COVID-19 enfeksiyonu için riskli sayılabilicek bireylerle yaşadığını, %24,7 sağlık çalışanında sürekli tedavi gerektiren kronik bir hastalık veya engel bulunmaktaydı. Sağlık çalışanlarının %68,8'i çalıştığı kurumda COVID-19 hastalarında resüsitasyon için gerekli KKE (kişisel koruyucu ekipman) düzeyinin yeterli olduğunu belirtti. COVID-19 pandemi döneminde mavi koda giden sağlık çalışanlarında evli olanlar (p:0,001), evinde COVID-19 enfeksiyonu için riskli olabilicek gruba dahil bireyler ile yaşayanlar (p:0,02), sürekli tedavi gerektiren kronik hastalığı veya engeli olan (p:0,027) ve çalıştığı kurumda yetersiz KKE olan (p:0,032) sağlık çalışanlarında BAÖ sonucunda diğer gruplara göre anksiyete belirtileri anlamlı olarak yüksek çıkmıştır. 215 sağlık çalışanında yaptığımız anket sonuçlarında %5,1'inde pandemi öncesi tanı konulmuş psikiyatrik hastalık varken, bu değer salgın sürecinde %17,2'ye yükseldiği görüldü (p:0,84). Erkek bireyler (p:0,001), devlet hastanesinde çalışanlar (p:0,049) , evli olanlar (p:0,019) ve uzman doktorların (p:0,02) COVID-19 pandemi sürecinde tedavi gerektiren psikiyatrik hastalık oranı pandemi dönemi öncesine göre anlamlı olarak yükselmiş olduğunu tespit ettik. Sonuç: Evinde COVID-19 enfeksiyonu için riskli sayılabilicek kişilerle veya ailesiyle yaşayan sağlık çalışanlarının kaygı düzeyini azaltmak adına pandemi döneminde yeni bir yaşam alanı sağlaması, COVID -19 lu hastaya KPR ile ilgili hastane içi kurs veya eğitimlerin daha sık düzenlenmesi, sağlık kuruluşlarının her zaman gerçekleşebilicek bir pandemi hazırlıklı olması gerektiğini ve gerekli ekipmanların sağlanması ve sürekliliğin devam edilmesi gerekmektedir. Sağlık çalışanlarında pandemi döneminde kaygıyı azaltmak ve daha iyi bir sağlık hizmeti vermeleri adına; optimal çalışma koşulları ve iyileşme programları, en iyi fiziksel, zihinsel ve sosyal koşulları sağlamak için gereken faaliyetleri destekleyen programlar gerekli görünmektedir. Anahtar Kelimler: Mavi kod, Kişisel Koruyucu Ekipman, sağlık çalışanları, kaygı, Beck Anksiyete Ölçeği
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was prepared to investigate the level of anxiety of healthcare professionals when they go to code blue calls during the COVID-19 pandemic process. We believe that revealing the level of anxiety of healthcare professionals during code blue will lead to an increase in awareness on this issue and will also change the scope of measures to be taken for healthcare professionals to provide better service. Materials and Methods: The purpose of the study was explained to the health workers who participated in our survey after the approval of the local ethics committee of our hospital. This cross-sectional research sample included 215 healthcare professionals working in various provinces of Turkey between the ages of 18-65, who are actively working in the field of health during the COVID-19 pandemic. The data were collected through the links sent to the e-mail addresses of the people through the internet-based questionnaire created by the researcher. The Beck Anxiety Inventory (BAI) was used to assess the level of anxiety in the code blue practices of healthcare professionals in question number 24. The high total score indicates the high level of anxiety experienced by the person. Finally, questions were asked about whether there was a psychiatric illness in healthcare workers before the COVID-19 pandemic and during the pandemic, and whether they could cope with these diseases on their own. Result: According to the findings we obtained from our survey, 58.1% of the participants were women, 61.4% were married, 58.1% were between the ages of 23-34, 38.1% had been working in the health sector for more than 10 years. 20.9% of them lived at home with individuals who could be considered at risk for COVID-19 infection, 24.7% of the health workers had a chronic disease or disability that required continuous treatment. 68.8% of healthcare professionals stated that the level of PPE (personal protective equepment) is required for resuscitation in COVID-19 patients is sufficient in the institution where they work. Among the healthcare workers who went to code blue during the COVID-19 pandemic period, those who are married (0.001), those who live with individuals included in the group that may be at risk for COVID-19 infection (p:0.02), those who have a chronic disease or disability that require continuous treatment (p:0.027) ) and health workers with insufficient PPE in the institution they work for (p:0.032), anxiety symptoms were significantly higher as a result of BAI compared to other group. According to the results of our survey of 215 healthcare professionals, 5.1% had a psychiatric disease diagnosed before the pandemic, while this value increased to 17.2% during the epidemic (p:0.84). We have seen that the rate of psychiatric diseases requiring treatment during the COVID-19 pandemic period has increased significantly compared to the pre-pandemic period among male individuals (p:0,001) those working in public hospitals (p:0,049), those who are married (p:0,019), and specialist doctors (p:0.02). Conclusion: It should provide a new living space during the pandemic period in order to reduce the anxiety level of health workers living with people who can be considered at risk for COVID-19 infection at home or with their families. In-hospital courses or trainings on CPR for patients with COVID -19 should be organized more frequently. Health institutions should always be prepared for a pandemic that may occur, and the necessary equipment should be provided and continuity should be maintained. In order to reduce anxiety in health workers during the pandemic period and to provide better health care; Optimal working conditions and recovery programs, programs that support the activities required to provide the best physical, mental and social conditions seem necessary.