COVID-19 pandemi sürecinin çocuğu olan çalışan kadınların sağlığına etkisi
The impact of the COVID-19 pandemic process on the health of working women WHO have A child
  1. Tez No: 703034
  2. Yazar: DENİZ SİMGE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SEVİM ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Women, Health, Health Behaviors, Pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tanımlayıcı çalışma COVID-19 pandemi süreci öncesi ve sonrası döneminde, çocuğu olan çalışan kadınların sağlığına etki eden faktörleri belirlemek amacıyla, Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ve Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi'nde çalışan, çocuğa sahip 165 kadına 06.01.2021- 10.05.2021 tarihleri arasında yapılmıştır. Veri toplamak için, araştırmacı tarafından literatür taraması ile hazırlanan ''Veri Toplama Formu'' kullanılarak yüzyüze ve online ortamda veriler toplanmıştır. Analizler IBM SPSS Statistics 26.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken kategorik değişkenler için sıklıklar (sayı, yüzde), sayısal değişkenler için ise tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma) verilmiştir. Sayısal değişkenlerin normallik varsayımları Kolmogorov Smirnov normallik testi ile incelenmiştir. İki bağımsız kategorik değişken arasındaki ilişkiler Ki Kare, iki bağımlı kategorik değişken arasındaki farklılıklar ise Mc Nemar analizi ile incelenmiştir. Analizlerde istatistiksel anlamlılık 0,05 düzeyinden yorumlanmıştır. Çalışmamıza katılan kadınların sağlığına etki eden faktörler incelendiğinde; kadınların pandemi öncesinde düzenli beslenmelerine dikkat ettikleri, pandemi sonrasında bu oranda azalma olduğu, pandemi sonrası kilolarının pandemi öncesi kilolarından anlamlı derecede fazla olduğu, pandemi öncesinde egzersiz yapan ve kendine kişisel vakit ayıran kadınların oranında pandemi sonrasında azalma olduğu belirlenmiştir. Pandemi öncesi uyku süresinin kendisine yeterli olduğunu düşünenlerin oranı, pandemi sonrasında anlamlı şekilde azalmıştır. Kadınların iş ve ev içi iş yükleri incelendiğinde, pandemi sonrası artış olduğu bulunmuştur. Pandemi öncesi dönemde muayene olmak için sağlık kurumuna gidenlerin oranında pandemi sonrasında azalma olmuştur. Pandemi öncesinde etkili iletişim kuranların oranında pandemi sonrasında azalma olduğu, pandemi sonrasında kadınların psikolojilerini olumlu değerlendirme düzeylerinin anlamlı şekilde azaldığı görülmüştür. Pandemi sürecinde kadınların çocukları ile kaliteli zaman geçirme oranları azalmıştır. Pandemi sonrası hijyen alışkanlıklarında değişiklik olanların oranı pandemi öncesine göre anlamlı şekilde artmıştır. Araştırmanın sonucunda, COVID-19 sürecinin kadınların sağlığına olumsuz etkisinin olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelime: COVID-19, Kadın, Sağlık, Sağlık Davranışları, Pandemi
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to determine the factors affecting the health of working women who had children before and after the Covid-19 pandemic process. The study was conducted between 06.01.2021 and 10.05.2021 to 165 mothers working at the Nuclear Regulatory Authority (NDK), Turkish Energy Nuclear and Mining Research Institute (TENMAK) and Hacettepe University Adult Hospital. The data collection form was prepared by the researcher with a literature review, and data were collected face-to-face and online. Analyzes were made using the IBM SPSS Statistics 26.0 package program. While evaluating the study data; Frequencies (number, percentage) are given for categorical variables, and descriptive statistics (mean, standard deviation) are given for numerical variables. Normality assumptions of numerical variables were examined with the Kolmogorov Smirnov Normality test and it was seen that the variables were normally distributed. For this reason, parametric statistical methods were used in the study. Relationships between two independent categorical variables were analyzed by Chi-Square, and differences between two dependent categorical variables were analyzed by McNemar analysis.Statistical significance was interpreted at the 0.05 level in the analyzes. The fact that the traditional roles attributed to women by society have to continue with their working life can cause women to experience difficulties. Compulsory changes in lifestyles due to the COVID-19 pandemic process, which has affected the whole world, have caused effects at different levels in the individual, family and society. This thesis was conducted to examine the effect of this process on women's health. When the work and domestic workloads of women were examined, it was found that there was an increase after the pandemic. In the pre-pandemic period, the rate of those who went to the health institution to be examined decreased after the pandemic. It was observed that the rate of those who communicated effectively before the pandemic decreased after the pandemic, and the positive evaluation levels of women's psychology decreased significantly after the pandemic. During the pandemic process, the rate of women spending quality time with their children has decreased. The rate of those who have changed their hygiene habits after the pandemic has increased significantly compared to the pre-pandemic period. As a result of the research, it was determined that the COVID-19 process has a negative effect on women's health.