Türkiye'de kuşaklar arası perspektif farklılıklarının beslenme alışkanlıklarına etkisi
Effects of inter-generational perspective differences to nutritional habits in Turkey
- Tez No: 703457
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, beden algısı, aile, kadın, kuşaklar arası, nitel araştırma, Nutrition, body image, family, women, inter-generational, qualitative research
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Türkiye'deki farklı aileler ve kuşaklar arasındaki beslenme alışkanlığı ve beden algısını şekillendiren benzer ve değişken süreçleri bilimsel metodolojiyle analiz etmek; farklı kuşaklar arasındaki sağlıklı yaşama dair motive edici örüntü ağlarını çoğul nedensellikler üzerinden nesnel bir biçimde değerlendirmek, üç kuşak kadının beslenme bilgi ve uygulamalarına yönelik zaman içerisindeki değişimini belirlemek ve yapılan araştırmanın sonuçlarına göre çözüm önerileri oluşturmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma grubu anneanne, anne ve kız çocuğu olacak şekilde birbirini takip eden üç kuşaktır var olan üç farklı aileye ait bireylerdir. Çalışma özel bir beslenme danışmanlığı merkezine başvurarak diyetisyene danışan 9 kadın bireyin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma düzeninde tasarlanmıştır. Çalışma verileri, katılımcıların sağlıklı yaşam davranışları, beslenme alışkanlıkları, ideal beden algıları, tüketim tercihleri, medya kullanımları ve beslenme danışmanlığı hizmeti almalarına dair araştırmacı tarafından hazırlanan açık uçlu sorular eşliğinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların; sağlıklı yaşam davranışları için tetikleyicileri araştırıldığında, iyi hareket edebilme, başarabilme ve iyi görünme amaçlarının olduğu bulunmuştur. Katılımcılar ideal bedeni de bu amaçlara ulaşabilmiş olmak olarak değerlendirmişlerdir. Bu amaçlarına ulaşırken, farklı kuşaklara ait bireylerin farklı medya araçlarından etkilendikleri bulunmuştur. Ancak bu farklılıklar çelişkilidir. Katılımcıların amaçladıklarına ulaşabilmeleri için yapmaları gerektiğini düşündükleri davranışlar hakkında farklı fikirlere sahipken, uyguladıkları davranışlar benzerdir. Bu farklılık ve benzerliğin nedeni olarak toplumsal değişimlerin beslenme alışkanlığına etki ettiği bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız sonucunda farklı kuşakların bir parçası olan kadın bireylerin bedenlerine ve yaşamlarına dair farklı bakış açılarına sahip oldukları ve bunun da beslenme alışkanlıklarını etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to analyze similar and variable processes that shape nutritional habits and body perception among different families and generations with scientific methodology in Turkey; to objectively evaluate the networks of motivational patterns on healthy living between different generations, to determine the change over time in nutritional knowledge and practices of three generations of women and generating solutions according to the results of the research. Materials and Methods: The study groups consist of a grandmother, mother and daughter belonging to the same family. Each group consists of 3 generations of female. There are 9 women from 3 different families in total. The study was accomplished by these 9 female individuals who consulted a dietitian by applying to a special nutrition counseling center. It was designed in a qualitative research layout. The study data were collected by using semi- structured interview technique accompanied asking open-ended questions prepared by the researcher about the healthy lifestyle behaviors, eating habits, ideal body perceptions, consumption preferences, media use and nutrition counseling service of the participants. Results: When the triggers for healthy living behaviors of the participants were investigated it was found that they had the aims of being able to move well, achieving and looking good. They classified the concept of ideal body as being able to reach these goals. While reaching the goals, it has been found that the participants who belong to different generations are influenced by different media channels. However, these differences are contradictory. Although the participants have different ideas about the behaviours they think that they need to achieve their goals, their exhibited behaviours are similar. It has been based that social changes affect the eating habits as the reason for this difference and similarity. Conclusion: As a result of our study, it is concluded that female individuals, who are part of different generations, have different perspectives on their bodies and lives. All these features that we researched affect the eating habits of them.