Türkiye ve Irak'ta tıbbi hatalarda hekimin cezai sorumluluğu
Physician's criminal liability for medical errors in Turkey and Iraq
- Tez No: 704106
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ZİYA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Medical Line, Criminal Liability, Turkey, Iraq
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Tıbbi Hata, tıbbi hizmetler sürecindeki herhangi bir sorun, planlı bir sağlık hizmeti eyleminin başarısızlığı veya bir sağlık sorununun üstesinden gelmek için yanlış bir sağlık bakımı eylem planından yararlanılması olarak tanımlanabilir. Mesleklerini icra etmeleri süreçlerinde hekimler öncelikli bir şekilde hastalarının zarar görmesini engelleyecek türde bir tutum sergilemelidir. Bununla birlikte, hastalar açısından her tıbbi müdahale risk oluşturmaktadır. Hekimlik mesleğinin uygulanması aşamasında ortaya çıkabilecek bu riskler, hekimler tarafından gereken tüm dikkat ve özen gösterilse de kaçınılmaz bir netice olarak meydana gelebilmektedir. Gerekli olan müdahalenin gerçekleştirilmesi ya da zamanında yapılmaması, vücut organlarında yabancı cisimlerin unutulmuş olması, yanlış operasyon yapılması, yüksek ya da yetersiz dozlarda ilaç verilmesi, yanlış ilaç verilmesi, yanlış tedavi yöntemlerinin tatbik edilmesi, operasyon esnasında gerçekleştirilen hatalar, hastaların karıştırılması sık bir şekilde karşılaşmakta olan hatalardır. Hekim, tıp bilimi çerçevesinde uygulamalarda olan duruma gelmiş ve genel kabul görmüş ilkeleri, bilme tıp bilim ve sanatının kuralları çerçevesinde doğru teşhisi koyarak doğru tedavi yöntemlerini uygulamakla yükümlüdür. Hekimlerin cezai sorumlulukları genel bir şekilde hekimlerin görevlerini ifa derken işlemeleri muhtemel olan suç tiplerini ifade etmektedir. Hekimlerin cezai sorumluluklarından bahsedilen bilmesi için öncelikli olarak hekimin tıbbi müdahaleye uyan ve TCK düzenlemiş olan hukuka aykırı bir hareketinin bulunması gerekmektedir. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile Türkiye ve Irak'ta tıbbi hatalarda hekimin cezai sorumluluğu karşılaştırılmalı olarak incelenecektir. Anahtar Kelimer: Tıbbi Hata, Zarar, Cezai Sorumluluk, Türkiye, Irak
Özet (Çeviri)
Amedical error can be defined as any problem in the medical services process, the failure of a planned healthcare action, or the use of an incorrect healthcare action plan to tackle a health problem. In the process of performing their profession, physicians should primarily display a kind of hold that prevents their patients from being harmed. However, any medical intervention poses a risk for the patients. These risks, which may arise during the application of the medical profession, may occur as an inevitable consequence, even if all the necessary attention and care are shown by the physicians. Performing the necessary intervention or not doing it on time, forgetting foreign bodies in body organs, wrong operation, administration of high or inadequate doses of medication, wrong medication, application of wrong treatment methods, mistakes performed during the operation, confusion of patients are frequently encountered. are errors. The physician is obliged to apply the correct treatment methods by making the correct diagnosis within the framework of the generally accepted principles and the rules of knowing medical science and art, which has become in practice within the framework of medical science. The criminal responsibilities of physicians generally refer to the types of crimes that physicians are likely to commit while performing their duties. In order for physicians to know about their criminal responsibilities, first of all, the physician must have an illegal act that complies with the medical intervention and has regulated the TCK. With this study we have done, the criminal liability of the physician in medical errors in Turkey and Iraq will be analyzed comparatively.