Deneysel aşil tendon yaralanması yapılan sıçanlarda Sildenafil'in (fosfodiesteraz-5 inhibitör) tendon iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of Sildenafil ,a phosphodiesterase-5 inhibitor, on tendonhealing: An experimental study of rat model on injuried achilles tendon
  1. Tez No: 706252
  2. Yazar: VAHAP KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ GÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Sildenafil, sıçan, aşil tendon, rat, PDE-5, Sildenafil, rat, achilles tendon, PDE-5
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İnsan vücudundaki en dayanıklı tendon olan aşil tendonu, aynı zamanda en sık yaralanan tendonlardan da birisidir. Sildenafil Sitrat, selektif fosfodiesteraz-5 inhibitörüdür. Etki mekanizmasının sonucu olarak vazodilatasyon, trombosit agregasyonunu inhibe etmek, anjiyogenezi uyarmak ve proanjiyogenik faktör upregulasyonu, apoptozis ve fibroblastların adezyonunu uyarmak ve inflamasyonu azaltmak gibi etkileri vardır. Bu çalışmamızda daha önce literatürde olmayan Sildenafil Sitrat'ın aşil tendonun iyileşmesi üzerine etkisini gösteren bir çalışma yaparak, cerrahi uygulanmış aşil tendonlarına Sildenafil Sİtrat'ın histopatolojik ve biyomekanik etkilerini araştırmayı amaçladık. Ağırlığı 350-400 gram olan, 48 adet Wİstar-albino cinsi sıçan randomize olarak sırasıyla her bir grupta 6 tane olmak üzere Sildenafil Sİtrat verilen çalışma grubu ve salin verilen kontrol grubu olmak üzere gruplara ayrıldı. 48 adet sıçan ketamin ve ksilazin anestezisi altında aşil tendon rüptürü modeli oluşturularak ve yeniden onarılarak Sildenafil verilen grup ve kontrol grubu olmak üzere yirmidörderli 2 gruba ayrıldı. Her bir grup da kendi aralarında dört gruba ayrılarak toplamda sekiz grup oluşturuldu. Tüm deney süresinde sıçanlar altışarlı olarak sekiz ayrı kafeste barındırıldı. Birinci grubun çalışma grubu ve kontrol grubu 1 hafta sonunda sakrifiye edilip aşil tendon numuneleri alındı. Bundan sonra sırasıyla ikinci grup 14 gün, üçüncü grup 21 gün ve dördüncü grup 28 gün sonunda sakrifiye edilerek aşil tendon numuneleri alındı. Alınan aşil tendonları histopatolojik ve biyomekanik olarak incelendi. Çalışmamızda biyomekanik açıdan incelenen aşil tendonlarının ulaştıkları maksimum kuvvetleri haftalara göre değerlendirildi. Grup 1'in Sildenafil Sitrat verilen grubu ile kontrol grubu kıyaslandığında anlamlı farklılık oluşmadığını gördük. Grup 2'nin de çalışma ve kontrol grubu arasında biyomekanik açıdan anlamlı farklılık oluşmadı. Grup 3 yani yirmi bir gün boyunca Sildenafil Sitrat verilen grup ile kontrol grubu oluştukları maksimum kuvvetler açısından değerlendirildiğinde aralarında istatistiksel anlamlı farklılık oluştuğunu saptadık (p:0,008). Aynı şekilde Grup 4'ün de çalışma grubu ve kontrol grubu kendi aralarında biyomekanik açıdan kıyaslandığında aralarında anlamlı farklılık oluştuğunu gördük (p:0,004). Histopatolojik açıdan aşil tendonunun iyileşmesi değerlendirmek amacı ile neovaskülarizasyon, fibroblastik proliferasyon, fibrosiz ve inflamasyon parametreleri değerlendirildi. Gruplar neovaskülarizasyon açından değerlendirildi istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluştuğunu gördük (p:0,001). Aynı şekilde gruplar fibroblastik proliferasyon açısından değerlendirdiğimizde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğunu saptadık (p:0,035). Gruplar fibrosiz açısından değerlendirildiğinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılık oluştuğu saptandı (p:0,017). Son olarak gruplar inflamasyon açısından değerlendirildiğinde istatistiksel açıdan anlamlı fark oluştuğu görüldü (p:0,036). Yaptığımız çalışmada; Sildenafil sitratın akut dönemde biyomekanik olarak tendonun mukavemetine etki etmediği fakat ilaç verilen gün sayısı arttıkça biyomekanik olarak tendon iyileşmesini hızlandırdığı ve daha güçlü bir tendon oluşturduğunu söyleyebiliriz. Histopatolojik açıdan ise Sildenafil Sitrat'ın tendon iyileşmesine olumlu yönde etki ettiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The Achilles tendon, the most durable tendon in the human body, is also one of the most commonly injured tendons. Sildenafil Citrate is a selective phosphodiesterase -5 inhibitor. As a result of its mechanism of action, it has effects such as vasodilatation, inhibiting platelet aggregation, stimulating angiogenesis, and proangiogenic factor upregulation, stimulating apoptosis and adhesion of fibroblasts, and reducing inflammation. In this study, we aimed to investigate the histopathological and biomechanical effects of Sildenafil Citrate on surgically applied Achilles tendons by conducting a study showing the effect of Sildenafil Citrate, which was not previously in the literature, on the healing of the Achilles tendon. Forty-eight Wistar-albino rats weighing 350-400 grams were randomly divided into groups, 6 in each group, as the study group given Sildenafil Citrate and the control group given saline, respectively. Under ketamine and xylazine anesthesia, 48 rats were divided into 2 groups of twenty-four, as the group that was given Sildenafil and the control group, by creating and repairing an Achilles tendon rupture model. . Each group was divided into four groups among themselves and a total of eight groups were formed. . During the entire experiment, rats were housed in eight separate cages, six of each. The study group of the first group and the control group were sacrificed at the end of 1 week and Achilles tendon samples were taken. After that, Achilles tendon samples were taken by sacrifying the second group at the end of 14 days, the third group at 21 days and the fourth group at the end of 28 days, respectively. The removed Achilles tendons were examined histopathologically and biomechanically. In our study, the maximum strength of the Achilles tendons, which were examined biomechanically, was evaluated according to weeks. We found that there was no significant difference between the Sildenafil Citrate group and the control group in group 1. There was no significant biomechanical difference between the study and control groups in group 2. In group 3, that is, When group given Sildenafil Citrate for 21 days and the control group were evaluated in terms of their maximum strength, we found that there was a statistically significant difference between them (p:0.008). Likewise, when the study group and control group of Group 4 were compared with each other in terms of biomechanics, we saw that there was a significant difference between them (p:0.004). Neovascularization, fibroblastic proliferation, fibrosis and inflammation parameters were evaluated in order to evaluate the healing of the Achilles tendon histopathologically. The groups were evaluated in terms of neovascularization, we found a statistically significant difference (p:0.001). Likewise, when we evaluated the groups in terms of fibroblastic proliferation, we found a statistically significant difference (p:0.035). When the groups were evaluated in terms of fibrosis, a statistically significant difference was found (p:0.017). Finally, when the groups were evaluated in terms of inflammation, it was seen that there was a statistically significant difference (p:0.036). In our study; We can say that sildenafil citrate does not affect the strength of the tendon biomechanically in the acute period, but as the number of days given the drug increases, it biomechanically accelerates tendon healing and creates a stronger tendon. In terms of histopathology, we can say that Sildenafil Citrate has a positive effect on tendon healing.