Türkiye'de tekstil ve hazır giyim endüstrisindeki firmaların etkinlik analizi
An analysis of efficiency of companies in textile & apparel industry in Turkey
- Tez No: 706636
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Verimlilik, Klasik Veri Zarflama Analizi. Süper Etkinlik Veri Zarflama Analizi, Stokastik Sınır Analizi, İSO 500, Covid 19, Effectiveness, Efficiency, Data Analysis Envelopment, Super Efficiency Data Envelopment Analysis, Stochastic Bound Analysis, ISO 500, Covid 19
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2019-2020 dönemi için İstanbul Sanayi Odası tarafından yayınlanan İSO 500 listesinde, ilk 500 firma sıralamasında yer alan firmalarınetkinlik düzeylerini, Klasik Veri Zarflama Analizi, Stokastik Sınır Analizi ve Süper Etkinlik Veri Zarflama Analizi yöntemleri aracılığı ile tahmin etmektir. Söz konusu üç yöntemle elde edilen etkinlik değerlerine göre 2019 ve 2020 yılında, Dinarsu İmalat ve Ticaret T.A.Ş. firması her iki yılda da Klasik VZA ve Süper Etkinlik analizi sonuçları bakımından etkin bulunmuştur.Süper Etkinlik Analizi sonuçları incelendiğinde, 2019 yılı için etkin olan birimler arasında en yüksek etkinliğe sahip firmanın 2.143 değeri ile Merinos Halı San. ve Tic. A.Ş. firması olduğu görülmektedir. 2020 yılı için ise 1.781 değeri ile Dinarsu İmalat ve Ticaret A.Ş. firması süper etkinlik sonuçları bakımından en üst sırada yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose of the study is to forecast the level of effectiveness of firms which are listed in the first 500 firms in ISO published by the Istanbul Chamber of Trade by utilizing DEA, stochastic frontier analysis and super efficiency. According to the three analyses mentioned above Dinarsu Imalat ve Ticaret T.A.Ş. Company is found to be effective with regard to DEA and Super Efficiency analysis results. When results of super efficiency analysis are taken into consideration, it is found that Merinos Halı San. ve Tic. A.Ş. has the highest efficiency with a value of 2.143 among the other firms in 2019. And it is found that Dinarsu Imalat ve Tic. A.Ş. has the highest efficiency with a value of 1.781 in 2020.