COVID-19 pandemi sürecinde ameliyathane hemşirelerin deneyimleri
Experiences of operating room nurse during the COVID-19 pandemic process
  1. Tez No: 707212
  2. Yazar: FATMANUR BALKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARAZ ASKEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Covid -19, Ameliyathane Hemşiresi, Deneyim, Covid -19, Operating Room Nurse, Experience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmada Covid-19 pandemi süresince ameliyathane hemşirelerin deneyimlerini incelenmesi amaçlamıştır. Fenomenolojik tasarlanan çalışmanın örneklem seçiminde kartopu yöntemi kullanarak toplam 14 ameliyathane hemşiresi çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada sosyodemografik özellikleri de kapsayan hemşirelerin deneyimlerini öğrenme doğrultusunda hazırlamış 12 açık uçlu sorudan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Etik Kuruldan izin alınmıştır. Katılımcılardan sözlü onam alınmıştır. Verilerin toplanması Zoom Cloud Meeting uygulaması ile internet ortamında ortalama 30-60 dakika sürelerinde derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak ses ve görüntü kaydı ile gerçekleşmiştir. Verilerin kodlaması ve analizi MAXQDA 20 programı aracılığıyla gerçekleşmiştir. Verilerin değerlendirilmesi betimsel ve ilişkisel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada 4 tema, 18 kategori, 32 kod ve 6 alt kod elde edilmiştir. Araştırma temaları psiko-sosyal ikilem (kategoriler: pandemiye ilişkin duygular, test sonucuna ilişkin duygular ve vaka yönetimine ilişkin duygular), kurumsal risk algısı yönetimi (kategoriler: önlemler, uyanma ünitesinin kapatılması, ameliyathane ekibi yönetimi, elektif vakaların azaltılması ve eğitimler), süreç zorlukları (kategoriler: çalışma şartlarının zorluğu, bilgisizlik, ödenek adaletsizliği, zaman kaybı, iş yükü artışı ve koruyucu ekipman eksikliği) ve bütüncül yaklaşım (kategoriler: ekip ve çevre hazırlık süreci, hasta kabul süreci, ameliyat süreci, ameliyat sonrası süreç ve ekip-hasta ilişkileri) şeklinde belirlenmiştir. İlişkisel analiz sonucu katılımcılar önlemler ile ilgili görüş bildirirken aynı zamanda ekip hazırlığı, hasta alımı, Covid-19 testi, atık yönetimi, ameliyathane ekibi yönetimi, eğitimler, çalışma şartlarının zorluğu gibi konularda da görüş bildirmişlerdir. Çalışmada pandemi de ameliyathanede çalışan hemşirelerin yoğun deneyimleri olduğu belirlenmiştir. Çalışmada küresel salgın sırasında ameliyathanede çalışan hemşirelere yeterli ekipman sağlanması, eğitimlerin verilmesi, ödenek adaletsizliğinin ortadan kaldırılması ve psiko-sosyal desteğin sağlanması önem taşıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the experiences of operating room nurses during the Covid-19 pandemic. A total of 14 operating room nurses were included in the study by using the snowball method in the sample selection of the phenomenologically designed study. In the study, an interview form consisting of 12 open-ended questions prepared in line with learning the experiences of nurses including sociodemographic characteristics was used. To conduct the research permission was obtained from the Ministry of Health and the Ethics Committee. Verbal consent was obtained from the individuals before the interview. The data were collected with the Zoom Cloud Meeting application, using the in-depth interview method on the internet for an average of 30-60 minutes, with audio and video recordings. The coding and analysis of the data was carried out through the MAXQDA 20 program. Descriptive and relational analysis methods were used to evaluate the data. In the research, 4 themes, 18 categories, 32 codes and 6 subcodes were obtained. Research themes a. psycho-social dilemma (categories: feelings about the pandemic, feelings about the test result, and feelings about the case management), b. corporate risk perception management (categories: precautions, closure of the recovery unit, operating room team management, reduction of elective cases and trainings), c. process difficulties (categories: hard working conditions, ignorance, unfair allowance, waste of time, increased workload and lack of protective equipment) and d. holistic approach (categories: team and environment preparation process, patient admission process, surgery process, post-operative process and team-patient relations). As a result of the relational analysis, the participants expressed their opinions about the precautions, while at the same time, they were also talking about other issues such as team preparation, negative pressure rooms, patient recruitment, Covid-19 test, waste management, operating room team management, trainings, difficulty of working conditions, cleaning and disinfection of the operating room room. have given their opinion. In the study it was determined that the nurses working in the operating room during the pandemic had extensive experience. In the study it was seen that it is important to provide adequate equipment, to provide training, to eliminate the injustice of allowance and to provide psychosocial support to the nurses working in the operating room during the global epidemic.