Cafer Cabbarlı'nın 1915-1920 yılları arasında yazdığı tiyatro eserleri
Theater works written by Cafer Cabbarlı between 1915-1920
- Tez No: 708865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY 3.KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cafer Cabbarlı, Tiyatro, Yapı ve Tema, Cafer Cabbarlı, Theatre, Structure and Theme
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Tiyatro hem okunmak hem de sahnelenmek amacı ile yazılan bir edebî türdür. Sanatçılar yaşadıkları dönemin etkisiyle karşılaştıkları sosyal sorunlara ve fikir akımlarına kayıtsız kalamayarak tiyatro eserleri kaleme almıştır. Bu çalışmada Azerbaycan tiyatrosunun gelişmesinde büyük hizmetleri olan Cafer Cabbarlı'nın 1915-1920 yılları arasında kaleme aldığı Vefalı Seriyye, Solgun Çiçekler, Nesreddin Şah, Ulduz ve Edirne Fethi adlı tiyatro eserleri yapı ve tema bakımından incelenmiştir. Tiyatro eserlerinin tanıtımı yapılarak eserlerin özeti verilmiştir. Karakter tahlillerinde kişilerin konuşmalarından örnekler verilmiş, mekân ve zaman tespitlerinde mekân, zaman ifadeleri gösterilmiştir. İncelenen eserler tematik açıdan değerlendirilmiş, sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılmıştır. Eserlerin Türkiye Türkçesine aktarımında yazarın üslubuna sadık kalınmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı yazarın tiyatro eserlerinin yapı ve tema bakımından özelliklerini ortaya koymak ve eserlerin aktarımı ile Türkiye'deki tiyatro sanatına katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The theater is a literary genre written for both reading and staging. Artists could not remain indifferent to the social problems and currents of ideas they faced under the influence of the period in which they lived, and they wrote theatrical works. In this study, the plays named Vefalı Seriyye, Solgun Çiçek, Nesreddin Şah, Ulduz and Edirne Fethi, written between 1915-1920 by Cafer Cabbarlı, who had great services in the development of Azerbaijani theatre, were examined in terms of structure and theme. Theatrical works were introduced and the summary of the works was given. In character analysis, examples from people's speech are given, and space and time expressions are shown in place and time determinations. The examined works were evaluated thematically, and a general evaluation was made in the conclusion part. In the transfer of the works to Turkey Turkish, it was tried to be faithful to the author's style. The aim of the study is to reveal the characteristics of the theatrical works of the author in terms of structure and theme and to contribute to the art of theater in Turkey by transferring the works.