Endometrial endometrioid adenokarsinomda melf(microcystic, elongated and fragmented) invazyon paterninin prognostik faktörlerle ilişkisi
The association of melf(microcystic, elongated and fragmented) invasion pattern in endometrial endometroid adenocarcinoma with prognostic factors
  1. Tez No: 710511
  2. Yazar: METEHAN UZUNDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYLAN ŞENOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium karsinomu, MELF, lenfovasküler invazyon, sağkalım, Endometrial carcinoma, MELF, lymphovascular invasion, survival
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Endometrium kanseri gelişmiş ülkelerde en sık, gelişmekte olan ülkelerde ikinci sıklıkta görülen jinekolojik malignitedir. Endometrium kanserinde vakaların büyük çoğunluğu endometrioid tiptir. Çalışmamızda endometrioid tip endometrium kanserinde MELF myoinvazyon paterninin diğer histopatolojik faktörlerle ilişkisi, nüks riski ve sağkalım dahil diğer klinik sonuçlar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 2015 Mart- 2020 Ekim tarihleri arasında endometrium kanseri nedeniyle opere edilen hastalar tarandı. Nihai patoloji sonucu endometrioid karsinom olan ve tümörün myometrial invazyon yaptığı 105 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların mevcut hematoksilen-eozin boyalı patoloji lamları bir patoloji uzman doktoru eşliğinde MELF myoinvazyon paterni açısından incelendi. Klinik demografik özellikler, histopatolojik faktörler ve sağkalım sonuçları, MELF varlığına veya yokluğuna göre analiz edildi. Bulgular: MELF paterni 29 (%27,62) hastada pozitif, 76 (%72,38) hastada negatif tespit edilmiştir. Hastaların 50 (%47,6)'sinde LVSI pozitif saptanmıştır. MELF (+) 29 hastanın 19 (%65,5)'unda LVSI (+) iken; MELF (-) 76 hastanın 31 (%40,8)'inde LVSI (+) izlenmiştir. Sonuçta MELF ve LVSI arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,023). Ayrıca sağkalım süreleri MELF, evre, grade, LVSI, tümör boyutu ve myometrial invazyon açısından ayrı ayrı değerlendirilmiştir. MELF (+) ve MELF (-) gruplar arasında sağkalım açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Hastalar evrelere göre gruplandırıldığında hastalıksız sağkalım eğrileri arasında anlamlı fark tespit edilmiştir (p=0,001). Ayrıca cox regresyon analizinde evre ve diyabet hastalıksız sağkalım süresiyle anlamlı şekilde ilişkilendirilmiştir. Sonuç: Endometrioid tip endometrium kanserinde MELF invazyon paterninin sağkalım üzerine anlamlı bir etkisini gözlemlemedik. Bu konuda daha çok olgu sayılı ve daha uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır. MELF invazyon paterni pozitif ve negatif gruplar karşılaştırıldığında; MELF pozitif grupta LVSI insidansını anlamlı olarak yüksek saptadık. MELF paterni mevcudiyeti, LVSI artışı ile dolaylı olarak prognoza kötü yönde etki ediyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Endometrial cancer is the most common gynecological malignancy in developed countries and the second most common gynecological malignancy in developing countries. Most cases of endometrial cancer are of the endometrioid type. In our study, the relationship of MELF myoinvasion pattern with other histopathological factors in endometrioid type endometrial cancer, its effect on other clinical outcomes including recurrence risk and survival were researched. Material and Metods: Patients who were operated for endometrial cancer between March 2015 and October 2020 in the Department of Obstetrics and Gynecology in Bağcılar Training and Research Hospital were screened. The hundred five patients whose final pathology result was endometrioid carcinoma and tumor with myometrial invasion were included the study. Clinical demographics, histopathological factors and survival outcomes were analyzed according to the presence or absence of MELF. Results: The MELF pattern was positive in 29 (27.62%) patients and negative in 76 (72.38%) patients. LVSI was positive in 50 (47.6%) of the patients. LVSI (+) was observed in 19 (65.5%) of 29 patients with MELF (+) and in 31 (40.8%) of 76 patients with MELF (-). As a result, the relationship between MELF and LVSI was found to be statistically significant (p=0,023). In addition, survival times were researched in terms of MELF, stage, grade, LVSI, tumor size and myometrial invasion. There was no statistically significant difference in survival between the MELF (+) and MELF (-) groups. When the patients were grouped according to the stages, a significant difference was found between the disease-free survival curves (p=0,001). In addition, in the cox regression analysis, stage and diabetes were significantly associated with disease-free survival time. Conclusion: We did not observe a significant effect of MELF invasion pattern on survival in endometriod type endometrial cancer. There is a need for studies with more cases and longer follow up periods on this subject. We found a significantly higher incidence of LVSI in the MELF positive group when MELF invasion pattern positive and negative groups were compared. The presence of MELF pattern may negatively affect prognosis indirectly by increasing LVSI.