COVID-19 pandemi öncesi ve sonrası kolon kanseri nedeniyle kolektomi olan vakaların klinik sonuçlarının değerlendirilmesi
The clinicopathological evaluation of colon cancer patients following colectomies before and after COVID pandemic
- Tez No: 713983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YİĞİTBAŞ, DOÇ. DR. YÜKSEL ALTINEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Klinik Sonuçlar, Onkolojik Sonuçlar, Pandemi, Sağ ve Sol Kolon Kanseri, Clinical Results Pandemic, Oncological Results Right and Left Colon
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kolon kanseri için kolektomi altın standart tedavidir. Pandemi öncesi ve sonrası kliniğimizde ameliyat olan hastaların klinik ve patolojik sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ-YÖNTEM: 1 Mayıs 2017 ile 19 Ağustos 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde elektif ve acil şartlarda ameliyat olarak kolektomi yapılan 250 hastanın klinik ve patolojik sonuçları rektospektif olarak incelendi. Etik kurul onayı alındı. İstatik analiz için R Studio 4.0 programı kullanıldı. BULGULAR: Hastaların 144 (%57.6)'ü erkek, 106 (%42.4)'sı kadın hastaydı. Acil ve elektif vakalar toplamı pandemi öncesi dönemde 188, pandemi döneminde 62 hasta olmak üzere toplamda 250 hasta vardır. Pandemi öncesi T4 olan hasta sayısı 91(%48.4), pandemi döneminde T4 olan hasta sayısı 35(%56.5) idi. İstatiksel analizde p=0.783 olup istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamış ve pandemi döneminde T4 olan hasta yüzdesinin arttığı gözlenmiştir. Bunun sebebi olarak pandemi öncesi dönemde yapılan acil şartlarda ameliyat olan hasta sayısının fazla olması nedeniyle olduğu düşünülmüştür. TARTIŞMA-SONUÇ: Pandemi döneminde hastalarda metastaz sayısının ve tümörün davranış paterninin daha invaziv oldugu görülmüştür. Bunun sebebi olarak hastaneye başvuran hasta sayısının az olması ve hastaneye başvuru ve klinik takipteki gecikmeler olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Colectomy is the gold standart treatment for colon cancer. We aimed to evaluate the clinical and pathological results of patient who underwent surgery in our clinic before and during the pandemic. MATERIAL AND METHODS: The clinical results of 250 patients with complete pathological findings who underwent elective left and right colon cancer surgery in Bagcilar Training and Research Hospital between 1 May 2017 and 19 August 2021 were retrospectively analyzed. Ethics committee approval was obtained. R Studio 4.0 program was used for statistical analysis. RESULTS: Of the patients, 144 (%57.6) were male and 106 (%42.4) were female. There are 250 patients in total, 188 of whom are emergency and elective cases in the prepandemic period and 62 patients during the pandemic period. T4 patients in the prepandemic period was 91 (%48.4) and the pantients T4 in the pandemic period was 35(%56.5). p=0.783 and no statistically significant difference was found and it was observed that the percentage of patients with T4 incereased during the pandemic period. The reason for this was thought to be due to the high number of patients who underwent emergency surgery in the pre-pandemic period. DISCUSSION AND CONCLUSION: During the pandemic period, the number of metastases and the behavior pattern of the tumor were observed to be more invasive. It was thought that the reason for this was the low number of patients admitted to the hospital, and the delays in admission to the hospital and clinical follow-up.