Yenidoğan sepsislerinde c-reaktif protein, eritrosit dağılım genişliği ile trombosit, trombosit ile lenfosit, nötrofil ile lenfosit oranlarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of c-reactive protein, erythrocyte distribution width and platelet, platelet to lymphocyte, neutrophil to lymphocyte ratios in neonatal sepsis
- Tez No: 714638
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SARICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan sepsisi, tam kan sayımı, C-reaktif protein, Nötrofil sayısının lenfosit sayısına oranı (NLO), Neonatal sepsis, complete blood count, C-reactive protein, neutrophil to lymphocyte ratio
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Term neonatal kanıtlanmış sepsisde tam kan, C-reaktif protein (CRP) ve kan kültürü sonuçları ile tam kan sayımına dayalı oranların yenidoğan sepsisi tanısında biyo-belirteç olasılığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma retrospektif olarak SBÜ Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği'nde 2015-2020 yılları arasında term kanıtlanmış sepsisi tanısı almış 104 hasta ve 103 kontrol yenidoğan ile yapıldı. Hastalar erken başlangıçlı sepsis (EBS), geç başlangıçlı sepsis(GBS) ve kontrol olarak sınıflandırıldı. Demografik veriler, kan kültürü sonuçları, klinik bulgular ve laboratuvar analizi tıbbi kayıtlardan elde edildi. Eritrosit dağılım genişliğinin trombosit sayısına oranı (RTO), trombosit sayısının lenfosit sayısına oranı (TLO), nötrofil sayısının lenfosit sayısına oranı (NLO), eozinofil sayısının lenfosit sayısına oranı (ELO), monosit sayısının lenfosit sayısına oranı (MLO) gibi tam kan sayımına dayalı skorlar hesaplandı. Bulgular: Hastaların en sık başvuru şikâyeti emmede azalma (%84) idi. Kültürde tüm hasta, EBS ve GBS de en sık etken grup B streptokoklar idi. Tüm hastaların %38,4'ünde lökositoz, %8,6'ında trombositoz, %2'sinde trombositopeni; EBS'de %47'sinde lökositoz, %4,3'ünde trombositoz; GBS'de %35'inde lökositoz, %34,5'inde trombositoz, %2,5'inde trombositopeniydi. C-reaktif protein (CRP), beyaz kan hücresi sayımı (BKS), nötrofil sayısı (NS), lenfosit sayısı (LS), eozinofil sayısı (ES), monosit sayısı (MS), NLO karşılaştırmaları hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı bulundu. EBS ve kontrol grupları arasındaki karşılaştırmalarda CRP, BKS, NS, LS, ES, NLO, MLO ve TLO anlamlı bulundu. GBS'de CRP, BKS, NS, LS, ES, MS, NLO ve TLO değerleri kontrol gruplarına göre anlamlı bulundu. CRP için ROC analizine göre eşik değeri 0,36 mg/dL alındığında sepsis tanısındaki duyarlılığı %83,7, özgüllüğü %96,1; eşik değeri 0,35 mg/dL alındığında EBS tanısındaki duyarlılığı %87, özgüllüğü %95,5; eşik değeri 0,37 mg/dL alındığında GBS tanısındaki duyarlılığı %82,7, özgüllüğü %96,3 bulundu. NLO için ROC analizine göre eşik değeri 1,32 alındığında sepsis tanısındaki duyarlılığı %88,5, özgüllüğü ise %97,1; eşik değeri 1,64 alındığında EBS tanısındaki duyarlılığı %91,3, özgüllüğü ise %95,5; eşik değeri 1,109 alındığında geç başlangıçlı sepsis tanısındaki duyarlılığı %92,6, özgüllüğü ise %95,1 bulundu. Sonuç: Sepsisli yenidoğanlarda CRP ve NLO'nun anlamlı olduğu, erken sepsisli olgularda eizonopenin daha belirgin olduğu, GBS'de ise MS artışının uyarıcı olduğu tespit edildi. Lökositoz ve trombositoz görülen olgularda CoNS, E. Coli düşünülebileceği, her zaman BKS artışının eşlik etmeyebileceği tespit edildi. Sepsis tanısında NLO'nun yardımcı bir parametre olarak kullanılabileceği, 1,32 eşik değerinde daha anlamlı olduğu tespit edildi. Yaygın kullanıma girmesi için ileri çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the complete blood count, C reactive protein and blood culture as possible biomarkers in the diagnosis of neonatal sepsis in term neonatal cases. Materials and Methods: This study was conducted retrospectively in SBU Keçiören Training and Research Hospital Neonatal Clinic including 104 patients diagnosed with term proven sepsis and 103 control newborns between 2015-2020. Patients were classified as (early onset sepsis) EOS, (late onset sepsis) LOS and control. Medical records were reviewed to obtain demographic data, blood culture results, clinical findings, and laboratory analysis. The ratio of erythrocyte distribution width to platelet (RPR), platelet to lymphocyte (TLR), neutrophil to lymphocyte (NLR), eosinophil to lymphocyte (ELR), monocyte to lymphocyte (MLR) scores were calculated based on complete blood counts. Results: Decreased sucking (84%) was the most common complaint. Group B streptococci was found as the most common microorganism in the result of blood cultures in all groups. Leukocytosis in 38.4%, thrombocytosis in 8.6%, thrombocytopenia in 2% of all patients Comparisons of CRP, white blood cell count (WBC), neutrophil count (NC), lymphocyte count (LC), eosinophil count (EC), MLR, NLR were found significant among the control groups.; In EOS, 47% had leukocytosis, 4.3% thrombocytosis; In LOS, 35% had leukocytosis, 34.5% had thrombocytosis, and 2.5% had thrombocytopenia. CRP, WBC, NC, LC, EC, NLR, MLR and TLR were found significant between EOS and control groups. CRP, WBC, NC, LC, EC, MC, NLR and TLR values in LOS were found to be significant among the groups. When the cut-off value for CRP is 0.36 mg/dL according to the ROC analysis, CRP's sensitivity in the diagnosis of sepsis was found 83.7% and specificity was found 96.1%; when the threshold value is 0.35 mg/dL, its sensitivity in the diagnosis of EOS was found 87%, specificity was found 95.5%; when the threshold value was 0.37 mg/dL, its sensitivity in the diagnosis of LOS was found 82.7% and specificity was found 96.3%. When the cut-off value for NLR is 1.32 according to the ROC analysis, its sensitivity in the diagnosis of sepsis was found 88.5% and its specificity was found 97.1%; when the threshold value is as 1.64, the sensitivity in the diagnosis of EOS was found 91.3% and the specificity was found 95.5%; when the threshold value is as 1.109, its sensitivity in the diagnosis of LOS was found 92.6%, and its specificity was found 95.1%. Conclusion: It was determined that CRP and NLR values are significant in the diagnosis of sepsis in newborns, eosinopenia has more detectability in the diagnosis of early sepsis, and MC elevation should stimulate the clinician in GBS. It was determined that CoNS, E. Coli can be considered in cases with leukocytosis and thrombocytosis, and an increase in WBC may not always accompany it. NLR could be used as an auxiliary parameter in the diagnosis of sepsis, and it was more significant at a threshold value of 1.32. Further studies are required for widespread use.