Benlik saygısı, beğenilme arzusu venarsisizmin gösterişçi tüketim üzerindekirolünün incelenmesi
An investigation of the role of self-esteem,desire of being liked and narcism on impactconspi̇cuos consumption
  1. Tez No: 714713
  2. Yazar: MUSTAFA İLHAN
  3. Danışmanlar: DR. BİNGÜL HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, beğenilme arzusu, narsisizm, gösterişçi tüketim, Self-esteem, desire of being liked, narcism, conspicuous consumption
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, benlik saygısı, beğenilme arzusu ve narsisizmin gösterişçi tüketim üzerindeki etkisinin incelendiği ve gösterişçi tüketimin çeşitli değişkenler açısından karşılaştırılmasının da amaçlandığı tarama modelinde bir araştırmadır. Çalışmanın araştırma grubunu, Türkiye'de yaşayan 18 yaşından büyük 306 birey oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında Gösterişçi Tüketim Ölçeği, Benlik Saygısı Ölçeği, Beğenilme Arzusu Ölçeği ve Narsistik Kişilik Envanteri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, gösterişçi tüketimin cinsiyet, medeni durum ve gelir düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdiği fakat gelir düzeyine göre istatistiksel olarak anlamlı fark göstermediği tespit edilmiştir. Gösterişçi tüketim ile benlik saygısı arasında negatif yönlü ilişki bulunmuşken, gösterişçi tüketim ile beğenilme arzusu ve narsisizm arasında ise pozitif yönlü ilişki olduğu belirlenmiştir. Benlik saygısı, beğenilme arzusu ve narsisizm ile oluşturulan modelin gösterişçi tüketim değişkenindeki varyansın yaklaşık %63'ünü açıkladığı tespit edilmiştir. Bu bulgulardan yola çıkarak benlik saygısı, beğenilme arzusu ve narsisizmin gösterişçi tüketimi açıklama konusunda önemli değişkenler olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, gösterişçi tüketim konusunda çalışacak araştırmacılara, benlik saygısı, beğenilme arzusu ve narsisizm ile oluşturulan modeli gösterişçi tüketimi açıklayabileceği düşünülen başka değişkenleri de ekleyerek geliştirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a survey model in which the effects of self-esteem, desire for being liked and narcissism on conspicuous consumption are examined and the comparison of conspicuous consumption in terms of various variables is aimed. The research group of the study consists of 306 individuals over the age of 18. Within the scope of the research, the Conspicuous Consumption Scale, Self-Esteem Scale, Desire For Being Liked Scale and Narcissist Personality Inventory were used. As a result of the study, it was found that conspicuous consumption showed a statistically significant difference according to gender, marital status and income level, but not statistically significant according to income level. While a negative relationship was found between conspicuous consumption and self-esteem, a positive relationship was found between conspicuous consumption and desire for being liked and narcissism. It was determined that the model created with self-esteem, desire for being liked and narcissism explained approximately 63% of the variance in the conspicuous consumption variable. Based on these findings, it has been concluded that self-esteem, desire for being liked and narcissism are important variables in explaining conspicuous consumption. In line with the results obtained, researchers who will work on conspicuous consumption can be suggested to develop the model created by self-esteem, desire to be liked and narcissism by adding other variables that are thought to explain conspicuous consumption.