Şizofreni ilişkili potansiyel miRNA'ların comt geni ile olası ilişkisinin in vitro model oluşturularak araştırılması
Investigation of the possible association of schizophrenia-associated potential miRNAs with the comt gene by creating an in vitro model
  1. Tez No: 715090
  2. Yazar: ONUR TONK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ALTINTAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TOKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, miRNA, COMT, Schizophrenia, miRNA, COMT
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamızda TargetScan veritabanından ve literatüratür taramasından belirlediğimiz miRNA'ların (miR-30a-5p, miR-30e-5p ve miR-34a-5p) COMT geni ile bir ilişkisinin olup olmadığınının in vitro ortamda araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Şizofreni hücreleri olarak SH-SY5Y insan nöroblastom hücre hattı kullanılmıştır. Çalışmamızda miRNA mimik transfeksiyonu, RNA ekstraksiyonu, miRNA ve mRNA ters transkripsiyonu, RT-qPCR analizi, protein ekstraksiyonu, immunoblotlama analizi ve istatiksel analiz metodları kullanılmıştır. RT-qPZR araştırılmaları 2-ΔΔCT yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda miR-30a-5p, miR-30e-5p ve miR-34a-5p'nin COMT genindeki rolü araştırılmış ve miRNA mimik transfeksiyonu yapılan SH-SY5Y hücrelerinde miR-30a-5p ve miR-34a-5p transfeksiyonu sonucunda COMT geni ekspresyon seviyesinde anlamlı bir değişiklik gözlemlenmedi fakat miR-30e-5p transfeksiyonu sonucunda COMT geni ekpresyon seviyesinin anlamlı derecede azaldığı gözlemlendi. Sonuçlar: Çalışmamız miR-30a-5p, miR-30e-5p ve miR-34a-5p'nin COMT genine olan etkisi ile ilgili yapılan ilk çalışma olması nedeniyle yüksek özgün değere sahiptir. Çalışmamız sonucunda miR-30e-5p COMT genini baskılamakta olduğu sonucuna varılmıştır. TargetScan database verilerine göre seçmiş olduğumuz miR-30e-5p'nin COMT genine doğrudan bağlanabileceği ve potansiyel bir terapötik strateji olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to investigate in vitro whether the miRNAs (miR-30a-5p, miR-30e-5p and miR-34a-5p) that we determined from the TargetScan database and literature review have a relationship with the COMT gene. Material and Method: : The SH-SY5Y human neuroblastoma cell line was used as schizophrenia cells. MiRNA mimic transfection, RNA extraction, miRNA and mRNA reverse transcription, RT-qPCR analysis, protein extraction, immunoblotting analysis and statistical analysis methods were used in our study. RT-qPCR studies were analyzed using the 2-ΔΔCT method Results: In our study, the role of miR-30a-5p, miR-30e-5p and miR-34a-5p in the COMT gene was investigated and the COMT gene expression level was investigated in miRNA mimic transfected SH-SY5Y cells as a result of miR-30a-5p and miR-34a-5p transfection. no significant change was observed, but it was observed that COMT gene expression level decreased significantly as a result of miR-30e-5p transfection. Conclusion: Our study has a high specificity because it is the first study on the effect of miR-30a-5p, miR-30e-5p and miR-34a-5p on the COMT gene. As a result of our study, it was concluded that miR-30e-5p suppresses the COMT gene. According to the TargetScan database data, it is thought that the miR-30e-5p we selected can directly bind to the COMT gene and be a potential therapeutic strategy.