Esat Anık'ın hayatı, sanatı, edebi kişiliği ve şiirlerindeki halk bilgisi unsurları
Esat Anık's life, art, literature personality and functions of folk knowledge in the poems
- Tez No: 715182
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİRE BAYSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Esat, Halk, Kültür, Şair, Şiir, Culture, Esat, Folk, Poet, Poetry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 413
Özet
Bu çalışmada Kütahya'da yaşayan halk şiiri geleneğinin taşıyıcısı Esat Anık'ın hayatına, sanatına ve edebi kişiliğine yer verilmiş olup şiirleri de halk bilgisi unsurları bakımından ele alınmıştır. Bundan hareketle şairin halk bilgisi unsurlarından ne kadar faydalandığı ve bu unsurları şiirlerinde nasıl kullandığı gösterilmeye çalışılmıştır. İnsanları bir arada tutan unsurların başında ortak bir kültüre sahip olmaları gelir. Esat Anık da şiirlerinde ortak değerler etrafında buluştuğu halkı konu edinmiştir. Bu değerleri bazen gerçekçi bir yaklaşımla bazen de dolaylı yaklaşımla şiirlerinde büyük bir ustalıkla işlemiştir. Sadece Kütahya insanının sorunlarını değil Türkiye'deki genel sorunlara parmak basmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Esat Anık'ın hayatı, yetiştiği sosyal ortam ve sanat anlayışı, ikinci bölümde şiirlerinin yapı özelliklerine, üçüncü bölümde şiirlerindeki içeriğe, dördüncü bölümünde ise şiirlerindeki halk bilgisi unsurları ele alınmıştır. Çalışmamızın son kısmında ise genel değerlendirmeyi içeren sonuca, eklere ve kaynakçaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life, art and literary personality of Esat Anık, the bearer of the folk poetry tradition living in Kütahya, are included and his poems are discussed in terms of folklore elements. Based on this, it has been tried to show how much the poet benefited from folklore elements and how he used these elements in his poems. At the beginning of the elements that hold people together it comes that they ha-ve a common culture. Esat Anık talked about the people who met around with him in common values in his poems. He handled these values in his poems with a mastery, so-metimes with a realistic approach and sometimes with an indirect approach. He touched not only the problems of the people of Kütahya but also the general problems in Turkey. In the first part of the study, Esat Anık's life, social environment and artistic un-derstanding, in the second part, the structural features of his poems, in the third part the content of his poems, and in the fourth part the folklore elements in his poems are discussed. In the last part of our study, the conclusion containing the general evaluation, appendices and bibliography are given.