Sosyal medya platformlarında benlik sunumu taktikleri ve mahremiyetin dönüşümü: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
Presentation tactics in social media platforms and conversion of privacy: A research on university students
  1. Tez No: 715217
  2. Yazar: BETÜL NACAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASRET AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Instagram, Mahremiyet, Gözetim, Benlik Sunumu Taktikleri, Social Media, Instagram, Privacy, Surveillance, Self Presentation Tactics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sosyal paylaşım ağlarının kullanımının yaygınlaşması ile fotoğraf paylaşmak, fazla sayıda arkadaşa sahip olmak, durum güncellemesi yapmak, konum paylaşmak, yorum almak/yapmak, topluluklara üye olmak günlük yaşamımızın bir parçası olmuş, kim olduğumuzu, yaşam tarzımızı, hayata karşı bakış açımızı, yaşadığımız çevreyi sosyal medya araçlarında hikaye biçiminde sunmaktayız. Bu hikayeleri sunmamızda takdir görme, kabul edilme, arzu edilme, onay almak gibi faktörler etkilidir. Bu faktörleri gerçekleştirebilmek için benlik sunumu taktikleri kullanılmaktadır. Bu durum aynı zamanda mahremiyet kavramını da etkilemektedir. Sosyal paylaşım ağları ile mahremiyet algısı değişerek sınırları yeniden çizilmeye başlanmıştır. Çalışmanın kavramsal çerçevesini sosyal medya, mahremiyet ve benlik sunumu kavramı oluşturmaktadır. Olasılıklı örnekleme yöntemlerinden basit tesadüfi örnekleme tekniği kullanılarak Akdeniz Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma yapılmıştır. Yeni medya ve mahremiyetin dönüşümü ölçeği ve değiştirilmiş benlik sunumu taktikleri ölçeği ile ilgili toplam 79 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Elde edilen verilerin betimsel analizleri yapılarak üniversite öğrencilerinin Instagram hesaplarını kullanım biçimleri, mahremiyet ifşası, gözetim farkındalığı, mahremiyet ihlalinin farkındalığı ve benlik sunumu taktikleri ile ilgili görüşleri tespit edilmiştir. Instagram kullanan üniversite öğrencilerinin mahremiyet ifşası ile benlik sunumu taktikleri ile ilgili görüşleri arasında pozitif yönde (doğrusal) anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda benlik sunumu taktikleri ile ilgili kadın öğrencilerin görüşleri erkek öğrencilere göre farklılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
To be a part of our social life, to be in everyone, to be a part of our life, to be a part of who we are, to be comprehensive around the world, to be a part of our life, to be a part of who we are, to be a part of our life, to be a part of our lives, to be social to the environment, to be social from our perspective in life, to be social to the environment . We also present examples through the media. In presenting these stories, it is desirable to be appreciated, accepted and preferred. Self-presentations are used to achieve this. This is also the case with privacy. The perception of privacy has begun to be redrawn with measure through social network sharing. The conceptual framework of the study consists of the concept of social media, privacy and self-presentation. A study was conducted on Akdeniz University students by using simple random sampling technique, one of the probability sampling methods. A questionnaire consisting of 79 questions was applied on the scale of the transformation of new media and privacy and the scale of modified self-presentation tactics. By making descriptive analyzes of the data obtained, university students' views on the way they use Instagram accounts, privacy disclosure, surveillance awareness, awareness of privacy violation and self-presentation tactics were determined. It was found that there is a positive (linear) significant relationship between the views of university students using Instagram about privacy disclosure and self-presentation tactics. At the same time, it was determined that the opinions of female students about self-presentation tactics differ from male students.