Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi çocuk acil servisine başvuran febril konvülziyon tanılı 6 ay – 5 yaş arası çocukların serum çinko düzeyi ile değerlendirilmesi
The evaluation of serum zinc levels of childrenbetween 6 months - 5 YEARS applied to cemi̇l taşcioğlucity hospital children's emergency department anddiagnosed with febril convulsi̇on
  1. Tez No: 715275
  2. Yazar: SAİDE BÜŞRA OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, Çinko, Febril konvülziyon, Çocuk, Fever, Zinc, Febril convulsion, Child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı serum çinko seviyesi ile febril konvülziyonlar arasındaki olası ilişkiyi irdeleyip febril konvülziyonun profilaksisi ve tedavisinde çinko desteğinin yerini ve önemini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne ve Acil Servis'e başvuran 6 ay-5 yaş aralığında olan 85 çocuk alınmıştır. Hastalar febril konvülziyon geçiren ve ateşi olup febril konvülziyon geçirmeyen hastalar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Kontrol grubu rutin izlem amaçlı takip edilen nöbet ve ateş şikâyeti olmayan herhangi bir hastalığı bulunmayan hastalardan seçilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalardan alınan kan örneklerinde Tam Kan Sayımı, Glukoz, Üre, Aspartat Aminotrasferaz, Alanin Aminotrasferaz, C Reaktif Protein, Sodyum, Potasyum, Klor ve Çinko düzeyleri bakıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 85 hastanın 33'ü kız (%38,8), 52'si (%61,2) erkekti. Erkek hastaların sayısı kız hastalara göre daha fazla idi. Hastaların yaş ortalaması 29,2±15,9 (6-60) ay olarak bulundu. Febril konvülziyonu olan ve ateşi olup febril konvülziyonu olmayan gruplarda biyokimyasal parameteler ve ateş düzeyleri incelediğinde WBC, NEU (%), ANC, LYM (%), Glukoz, AST, CRP, NA, K, Çinko değerlerinde ve ateş düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlandı. Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar febril konvülziyonlu hastaların kan çinko düzeylerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğunu göstermektedir. Bu veriler çinko seviyesi ile febril konvülsiyonlar arasındaki olası ilişkiyi irdeleyip febril konvülziyonun profilaksisi ve tedavisinde çinko desteğinin yerinin önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the possible relationship between serum zinc level and febrile convulsions and to investigate the place and importance of zinc supplementation in the prophylaxis and treatment of febrile convulsions. Method: This study was included 85 children aged between 6 months and 5 years who applied to Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital Child Health and Diseases Clinic and the Emergency Service. The patients were divided into two groups as those with febrile convulsions and those with fever but no febrile convulsions. The control group was selected from the patients who were followed up for routine follow-up and did not have seizure and fever complaints and had no diagnosed disease. Complete Blood Count, Glucose, Urea, Aspartate Aminotransferase, Alanin Aminotransferase, C reaktive protein , Sodium, Potassium, Chlorine and Zinc levels were measured in blood samples taken from all patients included in the study. Results: Of the 85 patients included in the study, 33 (38.8%) were female and 52 (61.2%) were male. The number of male patients was more than female patients. The mean age of the patients was 29.2±15.9 (6-60) months. When the biochemical parameters and fever levels were examined in the groups with febrile convulsions and fever despite the absence of convulsions, statistically significant differences were found in WBC, NEU (%), ANC, LYM (%), Glucose, AST, CRP, NA, K, Zinc values and fever level. Conclusion: The results of our study show that the blood zinc levels of patients with febrile convulsions are lower than the control group. These data examine the possible relationship between zinc level and febrile convulsions and show that zinc supplementation is important in the prophylaxis and treatment of febrile convulsions.