Yangına maruz kalan betonarme yapının dinamik davranışı
Dynamic behavior of reinforced concrete structure exposed to fire
  1. Tez No: 716092
  2. Yazar: EMİNE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek sıcaklık, yangın, mod birleştirme, dinamik analiz, High temperature, fire, mod combinations, dynamic analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışmasında yangın nedeniyle yüksek sıcaklığa maruz kalan betonarme yapıların deprem esnasındaki davranışı incelenmiştir. Betonarme yapı yangına maruz kalırsa malzeme dayanımlarında bozulmalar ve kayıplar meydana gelmekte ve bunun sonucunda da yapının yük taşıma kapasitesi ve davranışı değişmektedir. Yangının neden olacağı yüksek sıcaklık betonarme yapı malzemesinin elastisite modülünü, yoğunluğunu, ısıl genleşme katsayısını, ısıl iletim katsayısını vd. malzeme özelliklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu değişim nedeniyle yapı deprem öncesinde veya depremle aynı esnada yangına maruz kalırsa malzeme özelliklerindeki değişim, yapının dinamik davranışını da etkileyecektir. Bu tezde TBDY'de verilen doğrusal deprem hesap yöntemlerinden biri olan mod birleştirme yöntemi kullanılmıştır. Sayısal uygulamada kullanılmak üzere seçilen yapı için depreme dayanıklı tasarım ilkelerine uygun bir taşıyıcı sistem oluşturularak kalıp planı çizilmiş, elde edilen kirişlere etkiyecek sabit ve hareketli yükler kirişlere atanmıştır. AFAD'ın sayfasında gerekli bilgiler girilerek elde edilen çıktılar, Sap2000 programıyla modellenerek yapı analiz edilmiştir. Sıcaklık etkisi için seçilen sıcaklıklar elemanlara atanmış, sıcaklığa bağlı olarak değişen elastisite modülü, beton birim hacim ağırlığı, yüklerin kütleye katkısı TS EN 1992 1-2'ye göre hesaplanıp değiştirilerek her bir sıcaklık için yapının analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the behavior of reinforced concrete structures exposed to high temperatures due to fire during an earthquake was investigated. If a reinforced concrete structure is exposed to fire, deterioration and loss of material strength occur, and as a result, the load-bearing capacity and behavior of the structure change. The high temperature caused by fire determines the modulus of elasticity of reinforced concrete building material, its density, coefficient of thermal expansion, coefficient of thermal conduction, etc. it negatively affects the material properties. If the structure is exposed to fire before or during the earthquake due to this change, the change in material properties will also affect the dynamic behavior of the structure. In this thesis, the mode coupling method, which is one of the linear earthquake calculation methods given in TBDY, was used. For the structure selected for use in numerical application, a load-bearing system in accordance with earthquake-resistant design principles was created and a mold plan was drawn up, and fixed and movable loads that will affect the resulting beams were assigned to the beams. The outputs obtained by entering the necessary information on AFAD's page were modeled using the Sap2000 program and the structure was analyzed. The temperatures selected for the temperature effect were assigned to the elements, the modulus of elasticity that varies depending on the temperature, the weight of the concrete unit volume, the contribution of loads to the mass were calculated and modified according to TS EN 1992 1-2 and an analysis of the structure was performed for each temperature.