Türkiye ekonomisinin Goodwin-Minsky-Keen Modeli ve sistem dinamiği yöntemi ile analizi
An analysis of Turkish economy with Goodwin-Minsky-Keen Model and system dynamics method
  1. Tez No: 717808
  2. Yazar: HATİCE ALTINOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. OĞUZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Minsky'nin finansal istikrarsızlık hipotezi, Goodwin büyüme modeli, Keen modeli, dinamik sistemler, sistem dinamiği, Minsky's financial instability hypothesis, Goodwin growth model, Keen's model, dynamic systems, system dynamics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Hyman Minsky, Finansal İstikrarsızlık Hipotezinde kapitalist bir ekonomide yatırımcıların yatırım kararları sonucunda ekonominin istikrarının bozulduğunu ifade etmiştir. Minsky bu hipotezinde gelişmiş kapitalist ekonomilerde finansal ilişkilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamıştır. Minsky, ayrıca ekonomideki istikrarsızlıkların önlenmesi için devletin büyük olması gerektiğini öne sürmüştür. Steve Keen ise modelinde emek ve sermaye arasındaki ilişkileri açıklayan Goodwin büyüme modelini temel alarak ve yatırımların gerçekleşmesini sağlayan borç, finansal sektör ve para faktörlerini bu modele ekleyerek Minsky'nin hipotezinin matematiksel yönünü geliştirmiştir. Ayrıca Keen modeline kamu sektörünü kamu harcamaları ve vergileri tanımlayan fonksiyonlarla ekleyerek Goodwin modelini genişletmiştir. Bu çalışmada devletin yer aldığı ve yer almadığı Goodwin – Minsky – Keen modeli sistem dinamiği yöntemi kullanılarak Türkiye ekonomisi için analiz edilmiştir. Her iki model Türkiye ekonomisi verileri kullanılarak çeşitli senaryolarla çalıştırılmış ve böylece ekonomide istikrarın nasıl ve hangi değişkenlerle sağlanabileceği gösterilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, devletin özel kesime sermaye transferleri ve vergilerle müdahalesinin ekonomik istikrara katkı yapabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the Financial Instability Hypothesis, Hyman Minsky stated that the economy is destabilized due to investors' investment decisions in a capitalist economy. In this hypothesis, Minsky emphasized that financial relations in developed capitalist economies shouldn't be ignored. Minsky also asserted that the government must be big to prevent instability in the economy. Steve Keen developed the mathematical aspect of Minsky's hypothesis based on Goodwin's growth model, which explains the relations between labor and capital, and by adding the debt that actualise investments, financial sector and money factor to his model. Besides, Keen extended the Goodwin model by adding the government sector with functions that define public spending and taxes. In this study, the Goodwin – Minsky – Keen model, in which the government exists and does not exist, is analyzed for Turkish economy with the system dynamics method. Both models were run with various scenarios using the data of the Turkish economy, and hence it was tried to show how and which variables could provide stability in the economy. In this study, it was concluded that the government intervention in the private sector with capital transfers and taxes could contribute to the economic stability in Turkish economy.