Spinal anestezi ile sezaryenlerde magnezyum sülfatın farklı dozlarının intratekal uygulanmasının spinal anestezi sonrası titremeyi önleme üzerine etkisi
The effect of intrathecal administration of different doses of magnesium sulfate for the preventi̇on of postspi̇nal anaesthesi̇a shi̇veri̇ng i̇n CA
  1. Tez No: 718095
  2. Yazar: OĞUZHAN YARAŞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUREDDİN YÜZKAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, sezaryen, titreme, intratekal magnezyum sülfat, bupivakain, Spinal anesthesia, cesarean section, shivering, intrathecal magnesium sulfate, bupivacaine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada, spinal anestezi ile sezaryen (C/S) uygulanan gebelerde, magnezyum sülfatın farklı dozlarının intratekal uygulanmasının spinal anestezi sonrası titremeyi önleme üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya 18-40 yaş aralığında, ASA I-II toplam 120 gebe dahil edildi. Hastalar operasyon odasına alındıktan sonra standart şekilde monitörize edildi. Spinal anestezi altında elektif CS uygulanan gebeler randomize 4 gruba ayrıldı. Grup K; 2 ml hiperbarik bupivakain + salin (1ml) intratekal Grup M25; 2 ml hiperbarik bupivakain + 25 mg magnezyum sülfat (1ml) intratekal, Grup M50; 2 ml hiperbarik bupivakain + 50 mg magnezyum sülfat (1ml) intratekal, Grup M100; 2 ml hiperbarik bupivakain + 100 mg magnezyum sülfat (1ml) intratekal olarak uygulandı. Hastaların demografik özellikleri ve vital bulguları (nabız, tansiyon ve saturasyon) operasyon süreleri, titreme dereceleri ve vücut sıcaklık ölçümleri değerleri kaydedildi. Bulgular: Titreme, intraoperatif M50 ve M100 grubunda daha az görülür iken kontrol grubu ve M25 arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Postoperatif dönemde ise M100 grubunda titreme daha az görülür iken diğer gruplar arasında anlamlı fark görülmemiştir. Gruplar arasında vital bulgular, vücut kitle endeksi ve gestasyon yaşları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir. Sonuç: ; İntratekal 50 ve 100 mg magnezyum sülfat uygulandığında intraoperatif titremenin daha az görüldüğü ancak 25 mg magnezyum sülfatın intraoperatif titreme üzerine etkili olmadığı görüldü. Ayrıca intratekal uygulanan 100 mg magnezyum sülfatın postoperatif titremeyide anlamlı şekilde azalttığı, daha düşük dozlarda uygulanan magnezyum sülfat dozlarının postoperatif titremeyi etkilemediği anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim of Study: In this study, it was aimed to investigate the effect of intrathecal administration of different doses of magnesium sulfate on preventing shivering after spinal anesthesia in pregnant women who underwent cesarean section (C/S) with spinal anesthesia. Method: A total of 120 ASA I-II pregnant women between the ages of 18-40 were included in the study. After the patients were taken to the operating room, they were monitored in a standard way. Pregnant women who underwent elective CS with spinal anesthesia were randomly divided into 4 groups. Group K; 2 ml hyperbaric bupivacaine + saline (1 ml) intrathecal Group M25; 2 ml hyperbaric bupivacaine + 25 mg magnesium sulfate (1 ml) intrathecal, Group M50; 2 ml hyperbaric bupivacaine + 50 mg magnesium sulfate (1 ml) intrathecal, Group M100; 2 ml hyperbaric bupivacaine + 100 mg magnesium sulfate (1 ml) was administered intrathecally. Demographic characteristics and vital parametres (pulse, blood pressure and saturation), operation times, shivering degrees and body temperature measurements of the patients were recorded. Intraoperative and postoperative shivering was evaluated with the shivering test created by Crossley and Mahajan. Results: While shivering was less common in the M50 and M100 groups in the intraoperative period, it did not show a statistically significant difference between the VIII control group and M25. In the postoperative period, shivering were less common in the M100 group, but there was no significant difference between the other groups. There was no statistically significant difference between the groups in vital parametres, body mass index and gestational ages. Conclusion: It was observed that intraoperative shivering was less common when 50 and 100 mg of magnesium sulfate were administered intrathecally, but 25 mg of magnesium sulfate was not effective on intraoperative shivering. In addition, it was found that intrathecally administered 100 mg magnesium sulfate significantly reduced postoperative shivering, and magnesium sulfate doses administered at lower doses did not affect postoperative shivering.