Covid-19 aşısı ve sağlık haberciliği: Sosyal medya kullanıcılarının Covid-19 aşılarına ilişkin tavırları
Covid-19 vaccine and health journalism: Attitudes of social media users regarding Covid-19 vaccines
- Tez No: 719092
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Sağlık Haberciliği, Sosyal Medya, Aşı, Covid-19, Health Journalism, Social Media, Vaccine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün 'pandemi' ilan ettiği Covid-19 olarak adlandırılan Coronavirüs çok kısa bir süre içinde yayılarak hayatımızı her yönden etkilemiştir. Bu süreç içinde Dünya Sağlık Örgütü'nün kriz yönetim süreç politikaları açıklanarak tüm ülkelerce devreye sokulmuştur. 2019'dan bu yana halen devam eden pandemi, sağlık haberciliğinin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu sürecin bilgi akışı hükümet yetkilileri, oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeleri ve çoğu sağlıkçı yeni medya üzerinden sağlanarak, halkın bilgi alması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, Yeni medyada enformasyon akışı üzerinden ve Covid-19 ile ilgili vaka sayısı, aşı çalışmaları, aşılanma vb. yetkililerden bilgi alan kamuoyunun güven eğilimi irdelenmiştir. Günümüzde bilginin sosyal medya üzerinden görece daha fazla yayılması nedeniyle; yine bilgiyi bu alanlardan öğrenen kişiler yapılan anket çalışmasında katılımcı olarak yer almışlardır. Ayrıca, bu tez çalışması sağlık haberciliği ve sağlık bilimi açısından derinlemesine incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Coronavirus, called Covid-19, which emerged in Wuhan, China in December 2019 and declared a 'pandemic' by the World Health Organization, spread in a very short time and affected our lives in every way. In this process, the crisis management process policies of the World Health Organization were announced and put into action by all countries. The ongoing pandemic since 2019 has once again revealed the importance of health journalism. The information flow of this process was provided by government officials, the members of the Coronavirus Scientific Committee and most health professionals through the new media, and it was aimed to inform the public. In this study, the number of cases, vaccination studies, vaccination, etc. related to Covid-19 and through the information flow in the new media. The trust disposition of the public, who received information from the authorities, was examined. Today, due to the relative dissemination of information through social media; Again, people who learned knowledge from these fields took part as participants in the survey study. In addition, this thesis study has been examined in depth in terms of health journalism and health science.