Evli bireylerin duygusal yeme davranışı, beden imajı ve cinsel doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between emotional eating, body image and sexual satisfaction of married individuals
  1. Tez No: 720990
  2. Yazar: MERVE CANAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY KARŞIDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, Beden imajı, Cinsel doyum, Emotional eating, Body image, Sexual satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez kapsamında evli bireylerin duygusal yeme davranışı, beden imajı ve cinsel doyumları arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırma verilerinin toplama süreci çevrim içi (online) yürütülmüş. Araştırmanın örneklemine ulaşmak için kartopu örnekleme modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi 18 yaş üstü evli kadın ve erkek oluşturmaktadır. Çalışmaya toplam 341 kişi katılmış ancak 16 katılımcı çalışmanın evli olma kriterini karşılamadığı için örnekleme dahil edilmemiştir. Çalışmaya 217 kadın ve 108 erkek dahil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak 12 maddeden oluşan demografik bilgi formu,10 madde ve 3 alt boyuttan oluşan Duygusal Yeme Ölçeği, 40 maddeden oluşan Vücut Algısı Ölçeği ve 28 madde ve 7 alt boyuttan oluşan, kadın/erkek formu ayrı olan Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler SPSS 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre evli bireylerin duygusal yeme davranışı ile beden imajları arasında pozitif anlamlı bir ilişki vardır. Duygusal yeme davranışı yüksek olan kişilerin daha fazla beden memnuniyetsizliği bildirdiği görülmüştür. Evli kadın ve erkeklerin duygusal yeme davranışı ile cinsel doyumları arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. Evli erkeklerin beden imajları ile cinsel doyumun gecikme boyutu arasında pozitif bir ilişki gözlemlenmiştir ancak beden imajı ile cinsel doyumun diğer alt boyutları ve cinsel doyumun toplam puanı anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. Evli kadınların beden imajı ile cinsel doyumları ve cinsel doyumun kaçınma alt boyutu arasında pozitif bir ilişki gözlemlenmiştir. Duygusal yeme davranışında cinsiyete bağlı olarak anlamlı bir fark görülmüştür. Kadınların duygusal yeme puanı erkeklere göre daha yüksektir. Erkekler ve kadınlar arasında beden imajı puanı bakımından anlamlı bir fark bulunmaktadır. Kadınlar erkeklere göre daha az beden memnuniyeti bildirmişlerdir. Ayrıca, değişkenlerin bazı demografik bilgilere göre farklılaştığı görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Çalışmada sonucunda elde edilen bilgilerin önceki çalışmalarla çoğunlukla örtüştüğü görülmüştür. Çalışmada araştırılan değişkenlerin bir arada incelendiği başka bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle, çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, the relationship between emotional eating behavior, body image and sexual satisfaction of married individuals was examined. Whether these variables differ according to demographic characteristics was also studied throughout the research. The research data collection process was carried out online. Snowball sampling model was used to gather the sample of this research. The sample of the research consists of married women and men who over the age of 18. In total, 341 people participated in the study; however, 16 participants were not included in the sample because they did not meet the criteria of being married. 217 women and 108 men were included in the study. Demographic information form consisting of 12 items, Emotional Eating Scale consisting of 10 items and 3 subscales, Body Perception Scale consisting of 40 items and Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction consisting of 28 items, 7 subscales, separate male/female form were used as data collection tools. The data obtained from the participants were analyzed via SPSS 21.0 program. According to the results of the study, there is a positive correlation between emotional eating behavior and body images of married individuals. It was observed that people with high emotional eating scores reported more body dissatisfaction. There was not a significant relationship between emotional eating behavior and sexual satisfaction of married women and men. There was a positive correlation between the body images of married men and the delay subscale of sexual satisfaction, but no significant relationship was observed between body image and other subscale of sexual satisfaction and the total score of sexual satisfaction. There was a correlation between the body images of married women and their sexual satisfaction and the avoidance subscale of sexual satisfaction. There was a significant gender difference in emotional eating behavior, emotional eating score of women was higher than men. There is a significant difference between men and women in terms of body image score, women reported less body satisfaction than men. Moreover, the results showed that variables are related to individuals' some demographic background and differ accordingly. The result of the research was discussed within the framework of the literature. The result of the study mostly overlaps with the previous studies. No other study was found in which the variables investigated in the study were examined together. Therefore, it is thought that the study will contribute to the literature.