Meclis faaliyetleri ışığında Dr. Faruk Sükan
In the light of parliamentary activities Dr.Faruk Sükan
  1. Tez No: 721419
  2. Yazar: İSMET YARDIMCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: D.P, TBMM, İçişleri Bakanı, Parlamenter Rejim, Turkish Parliament, Minister of Internal Affairs, Parliamentary Regime
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Karaman'da dünyaya gelen Faruk Sükan, Tıp Fakültesinden tabip olarak mezun olduktan sonra Fransa'da ihtisas eğitimi alarak dâhiliye uzmanı olmuştur. 1950-1960 yıllarında Ereğli'de dâhiliye uzmanı olarak görev yaparken siyasete de aktif olarak katılmıştır. 1955'te Ereğli Belediye Meclis üyesi, 1957'de Ereğli Belediye Başkanı olan Faruk Sükan, 27 Mayıs 1960 askeri darbesine kadar bu görevde kalmıştır. 1961'de kurucu üye olarak Adalet Partisine katılmış ve TBMM seçimlerinde Konya'dan Milletvekili seçilmiştir. 1961-1980 yılları arasında üç dönem AP'den, iki dönem de D.P.'den Milletvekili seçilecektir. Parti içi demokrasi, kapatılan D.P.'lilere af, dürüst siyaset yapılmaması nedeniyle bir grup arkadaşıyla AP'den ayrılarak D.P.'yi kurdular. AP'nin oylarını bölseler de hiçbir zaman AP'ye alternatif olamadılar. Ayrılanlar geri AP'ye dönerken Demirel karşıtlığı, ilkesel duruşu ve siyaset ahlakı nedeniyle Faruk Sükan AP'ye dönmemiştir. Bu tez çalışmamızda Faruk Sükan'ın hayatı hakkındaki çeşitli yayınlar incelendi. Meclis arşivinde bulunan kendi hal tercümelerinden yararlanıldı. Ereğli'de onu tanıyanlardan bilgiler alınmaya çalışıldı. Ereğli Belediye Başkanı olarak yaptığı hizmetler kaydedildi. Milletvekili olduğu yıllarda Sağlık, İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak hükümet kabinelerinde yer almıştır.1961-1980 yıllarında TBMM çatısı altında Milletvekili ve Bakan olarak yasama organında yaptığı tüm faaliyetleri, TBMM zabıtlarının tamamı taranarak ayrı ayrı başlıklar halinde özet metinlere dönüştürülmüştür. Demokratik ve sivil, parlamenter rejim taraftarı olmakla birlikte 1980 öncesi Türkiye'sinin anarşi ve teröre hapsolduğu, kısır siyaset çekişmelerinin çözüm üretemediği yıllarda askeri yönetimin geleceğini öngörmüştür.
Özet (Çeviri)
Faruk Sükan, who was born in Karaman, became a physician after graduating from the Faculty of Medicine and be specialized in internal medicine after studies in France. While he was an internal medicine specialist during his service in Ereğli, he was also engaged in politics in person. Sükan was elected to become a member of respective municipality in 1955 later to be positioned as the mayor of the town in 1959 until the coup d'état of May 27, 1960. He was later adhered to Justice Party as founding member from which he was to become a deputy of Konya for the Turkish Parliament. He represented the Justice Party for three terms in a row accompanied by a former two terms under the flag of Democratic Party between 1961 and 1980. He resigned from the JP with a group of friends due to intra-party rivalries, amnesty for the members of the dissolved DP in a bid to forge a much more honesty in politics. Though they split the votes of the JP, they were never an alternative to latter. Some of the members returned to former party the JP; he never rebounded since he utterly believed in sincerity, principles, and morality in politics as well as his anti-Demirel position. This thesis aims at investigating diverse sources related to Sükan's life such as biographical publications and archival sources in the Turkish Parliament. Interviews are conducted in Eregli to collect data about his service within a study of oral history since his agenda was set as a mayor. While he was deputy, he took place in the councils of Health, Domestic Politics and Vice-Deputy within a cabinet scheme. His service between 1961 and 1980 in the Turkish parliament as deputy and minister has been obtained from the archives of the former and classified in summaries in regard to context. Though he was in favour of a democratic, civilian and parliamentary regime, he foresaw that Turkey is doomed to a military system since it is in quagmire with an atmosphere of anarchy and terror in a vicious circle.