Preeklampsi-eklampsi-HELLP tanılı gebelerde görülen 'posterior reversibl ensefalopati sendromu (PRES)' sıklığı
The incidence of 'posterior reversibl encephalopathy syndrome (PRES)' observed in preeclampsia-eclampsy-HELLP diagnosed pregnancy
  1. Tez No: 721963
  2. Yazar: BURAK ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF GÜNGÖREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: PRES, preeklampsi, eklampsi, HELLP, PRES, preeclampsia, eclampsy, HELLP
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı Mustafa Kemal Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğimizde preeklampsi, eklampsi ve HELLP sendromu ile takip edilen gebelerde posterior reversibl ensefalopati sendromunun, MR ile görülme sıklığını araştırmaktır. Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra, prospektif olarak Kasım 2019 ile Kasım 2020 tarihler arasında HMKÜ hastanesinde doğum yapan 844 gebeden; preeklampsi, eklampsi ve HELLP tanısı alan 39 gebeye peripartum MR çekildi. Bu 39 hasta MR' da PRES bulguları olan ve normal görüntülemesi olan hastalar olarak 2 grupta incelendi. Bulgular: 844 gebeden 39'una (%4,6) preeklampsi, eklampsi ve hellp tanıları ile peripartum MR çekildi. Bu 39 hastanın 28'i preeklampsi (%3,3), 7'si eklampsi (%0,8) nedeniyle takibimizdeydi. Bu 39 hastanın 10'unda (%25,6) (tüm doğumlara oranı %1,1) PRES rapor edildi. Bu 10 PRES hastasının 5'inde eklampsi, 4'ünde preeklampsi,1'inde eklampsi ve HELLP vardı. MR çekilen 39 hastanın eklampsi tanısı konulan %71,4'ünde, preeklampsi tanısı konulan %14,3'ünde PRES olduğu tespit edildi. HELLP sendromu olan 2 hastada da PRES görülmedi. Hastaların tanıları ile PRES görülme sıklıkları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi (p=0,012). Çalışmamıza göre düşük yaş grubunda olan hastalarda PRES tanısının anlamlı düzeyde daha fazla olduğu tespit edildi (p=0,040). MR sonucu normal çıkan hastalarda yaş ortanca değeri 28,0 iken PRES çıkanlarda 23,5'tir. Çalışmamızda PRES tanısı konulan hastaların hastanede yatış sürelerinin diğerlerine göre anlamlı düzeyde daha fazla olduğu tespit edildi (p=0,001). PRES tanısı konulan hastaların hastanede yatış sürelerinin ortancası 6,5 gün iken diğerlerinin 3 gündü. Hastalarımız arasında nöbet geçirenlerde PRES görülme sıklığının nöbet geçirmeyenlere göre anlamlı düzeyde daha fazla olduğu tespit edildi. Nöbet geçiren hastalarda PRES görülme sıklığı %62,5 iken nöbet geçirmeyenlerde %16,1'dir (p=0,011). Sonuç: Prodromal semptomları olan preeklamptik ve eklamptik gebelerde PRES insidansı çok yüksek olduğu için bu hastalarda görüntüleme yöntemi ile erkenden tanı konulup ve tedavisi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to investigate the incidence of posterior reversible encephalopathy syndrome (PRES) with MR in pregnant women followed up with preeclampsia, eclampsy and HELLP syndrome in our Mustafa Kemal University Practice and Research Hospital Gynecology and Obstetrics clinic. Method: After the approval of the ethics committee, 844 pregnant women who gave birth in HMKU hospital between November 2019 and November 2020 prospectively; peripartum MR was performed on 39 pregnant women who were diagnosed with preeclampsia, eclampsia and HELLP. These 39 patients were examined in 2 groups as patients with normal imaging and PRES findings on MR. Results:Peripartum MR was performed in 39 (4.6%) of 844 pregnant women with the diagnosis of preeclampsia, eclampsia and hellp. Of these 39 patients, 28 (3.3%) were in our follow-up due to preeclampsia and 7 (0.8%) due to eclampsia. PRES was reported in 10 (25.6%) of these 39 patients (1.1% of all deliveries). Of these 10 PRES patients, 5 had eclampsia, 4 had preeclampsia, and 1 had eclampsia+hellp. PRES was found in 71.4% of 39 patients who were diagnosed with eclampsia and 14.3% of those with preeclampsia. PRES was not observed in 2 patients with HELLP syndrome. A significant correlation was found between the diagnoses of the patients and the prevalence of PRES (p=0.012). According to our study, PRES diagnosis was found to be significantly higher in patients in the low age group (p=0.040). While the median age is 28.0 in patients with normal MR results, it is 23.5 in patients with PRES. In our study, it was found that patients diagnosed with PRES had a significantly longer hospital stay than the others (p=0.001). The median length of hospital stay of patients diagnosed with PRES was 6.5 days, while it was 3 days for the others. Among our patients, the incidence of PRES was found to be significantly higher in patients who had seizures compared to those who did not have seizures. The incidence of PRES in patients with seizures is 62.5%, while it is 16.1% in patients who do not have seizures (p=0.011). Conclusion:Since the incidence of PRES is very high in preeclamptic and eclamptic pregnant women with prodromal symptoms, early diagnosis and treatment should be provided by imaging method.