Dejeneratif osteoartritte polifenol bileşenlerin intraatiküler uygulanmasının kıkırdak üzerine olan etkisini gross morfolojik, radyolojik ve histolojik olarak değerlendirilmesi: Tavşan modeli
Gross morphological, radiological and histological evaluation of outcomes by intra-articular administration of polyphenol components in degenerative osteoarthritis: Rabbit model
  1. Tez No: 722196
  2. Yazar: AHMAD SEEYAR PAMİRY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Polifenol, Osteoartrit, İntraartiküler enjeksiyon, Polyphenol, Osteoarthritis, Intraarticular injection
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Sızma zeytinyağında bulunan Polifenol bileşenlerinin osteoartrit oluşumunu azaltabiliceği ve kondroprotektif özellikte olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada deneysel osteoartrit oluşturulmuş olan tavşanlara intraartiküler uygulamasıyla Polifenolden zengin sızma zeytinyağının osteoartrit tedavisindeki etkilerinin araştırılması amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda her grupta 8 tavşan olmak üzere toplam 32 Yeni Zelanda beyaz ırkı tavşan kullanıldı. İlk önce rastgele olarak iki ana grup şeklinde 16 tavşanın sağ diz diğer 16 tavşanın ise sol diz MRG'ı çekildi. Tüm tavşanların ön çapraz bağları kesilerek sağ diz MRG'ı çekilen tavşanlara insizyon hattından 0.2 ml Polifenolden zengin sızma zeytinyağı, sol diz MRG'ı çekilen tavşanlara ise 0.2 ml serum fizyolojik uygulandı ve serbest dolaşıma bırakıldı. 5. haftanın sonunda her iki gruptan rastgele 8'er adet tavşan seçilerek kısa vadeli alt grup olarak MRG'ları çekildi daha sonra sakrifiye edildi. 2. haftanın sonunda polifenol uygulanan tavşan grubuna ikinci doz 0.2 ml polifenolden zengin sızma zeytinyağı uygulandı ve kontrol grubunun tavşanlarına ek tedavi verilmedi. 10. haftanın sonunda uzun vadeli grupların MRG'ı çekildi ve sakrifiye edildi. Sakrifikasyonlar sonucu elde edilen spesmenler gross morfolojik, radyolojik ve Mankin sınıflaması kullanılarak histolojik değerlendirilmesi yapıldı. Bulgular: Oluşturulmuş olan ostteoartritte kısa (5 hafta) ve uzun (10 hafta) vadede polifenol uygulanması sonrası ve kontrol grubu sonuçlarının gross morfolojik (p=0.055/p=0.0041), radyolojik (p=0.017/p=0.041) ve histolojik olarak mankin skorlaması olarak (p=0.001/ p=0.004) olarak karşılaştırılması sonucunda anlamlı farklılık saptandı. Sonuç: Çalışmamızda intraartiküler uygulanan polifenolden zengin sızma zeytinyağının eklem üzerinde osteoartritin dejeneratif etkisini azalttığı ve kondrosit rejenerasyon özelliği göstererek kondroprotektif etkisi olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Objectives: It is thought that the Polyphenol components in extra-virgin olive oil can reduce the formation of osteoarthritis and have chondroprotective properties. In this study, it was aimed to investigate the effects of extra-virgin olive oil rich in polyphenols in the treatment of osteoarthritis by intra-articular application to rabbits with experimental osteoarthritis. Material and Methods: In our study, a total of 32 New Zealand white breed rabbits, 8 rabbits in each group, were used. First, MRI of the right knee of 16 rabbits and the left knee of the other 16 rabbits were performed randomly in two main groups. The anterior cruciate ligaments of all rabbits were cut and 0.2ml of extra-virgin olive oil rich in polyphenol was applied to the rabbits who had MRI of the right knee from the incision line and 0.2ml of saline was applied to the rabbits who had MRI of the left knee and left free. At the end of the 5th week, 8 rabbits were randomly selected from both groups, and MRI was taken as a short-term subgroup, and then they were sacrificed. At the end of the 2nd week, a second dose of 0.2 ml of polyphenol-rich olive oil was applied to the polyphenol-treated rabbit group and no additional treatment was given to the rabbits of the control group. At the end of the 10th week, MRI of the long-term groups was taken and sacrificed. Specimens obtained as a result of sacrifications were evaluated gross morphologically, radiologically and histologically using Mankin classification. Results: After polyphenol application in short (5 weeks) and long (10 weeks) term in established osteoarthritis, and the results of the control group were determined as gross morphological (p=0.055/p=0.0041), radiological (p=0.017/p=0.041) and histologically using mankin scoring. (p=0.001/ p=0.004), a significant difference was found. Concllusions: In our study; it was observed that extra-virgin olive oil rich in polyphenols applied intraarticularly, reduced the degenerative effect of osteoarthritis on the joint and had a chondroprotective effect by showing chondrocyte regeneration.