Manevi rehberlikte din görevlilerinin yeterliliği ve bu alana duyulan ihtiyaç
The adequacy of religious officials in spiritual guidance andthe need for this field
  1. Tez No: 722269
  2. Yazar: İBRAHİM DUVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM BAHÇEKAPILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Görevlisi, Yeterlilik, Psikoloji, Dini Danışma, Manevi Rehberlik, Religious Officer, Adequacy, Psychology, Religious Counseling, Spiritual Guidance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Islamitische Universiteit Europa
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Manevi Rehberlikte Din Görevlilerinin Yeterliliği ve Bu Alana Duyulan İhtiyaç adlı tezimiz giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmamızın problemi, amacı, önemi, yöntemi, sınırlılıklarından ve bu alanda yapılmış tez çalışmalarından bahsedilmiştir. Birinci bölümde literatür taraması yapılarak kavramsal çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Dinin fonksiyonları, toplumla ilişkisi, değişim karşısında din, maneviyat ve kültür ilişkisi üzerinde genel bir bilgilendirmede bulunulmuştur. İkinci bölümde manevi rehberliğin tanımı, tarihi süreci ve temel unsurlarından hareketle manevi rehberliğin gerekliliği, din görevlilerinin kişisel, mesleki ve manevi rehber olarak donanımlarından bahsedildi. Yeni bir kavram olan' Manevi Rehberlik' alanındaki bilgi ve tecrübeleri araştırılıp geliştirilmesi hususunda yapılması gerekenler hakkında öngörüde bulunuldu. Anket çalışması da yapılıp sonuçlar analiz edilmiş ve yorumlar getirilmiştir. Ayrıca Hz. Peygamber'in manevi rehberlikteki yöntem ve tekniklerine de yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise; manevi rehberliğin uygulama alanları (Türkiye-Hollanda Örneği) üzerinden hareketle cami, hastane, bakım evi ve cezaevlerinde ki manevi rehberlik süreci hakkında bilgi toplanmıştır. Hollanda 'da hastane, huzur evi, cezaevi vb. kurumlarda manevi bakım görevlisi olarak görev yapanlarla da röportaj ve ziyaretlerde bulunulup elde edilen bilgi, deneyim ve tecrübelerden bahsedildi. Çalışmamız en son sonuç bölümüyle bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“The Adequacy of Religious Officials in Spiritual Guidance and the Need for this Field”is composed of an introduction and three main sections. In the introduction, the problem, goal, importance, method and limitations of the research have been explained and a literature study has been provided on the subject. The first section includes a conceptual framework based on the literature study. Information has been provided on the functions of religion, its relation with society and the relation between religion, spritiuality and culture in the face of change. The second section defines spiritual guidance, its historical process and importance. Further, the role of religious leaders as personal, professional and spiritual guides has been discussed. The knowledge and experiences in the field of the new concept 'Spiritual Guidance' have been investigated and recommendations have been given on how these can be improved. A questionnaire was conducted and its results are analyzed and interpreted. Also the methods and techniques of the Prophet in terms of spiritual guidance, have been included. In the third part, the process of spiritual guidance in the mosque, hospital, nursing home and prison (in Turkey and the Netherlands) have been explored. Interviews have been conducted with spiritual care workers at institutions such as a hospital, nursing home and prison in the Netherlands. The obtained information and experiences have been presented. The study has been concluded in the final section.