Sosyal medya tutumu, hedonik tüketim ile maddiyatçı değerler arasındaki ilişki
The relationship WİTH social media attitude, hedonic consumption and materialistic values
- Tez No: 722275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hedonic Consumption, Materialistic Values, Materialism, Social Media, Consumption
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye Futbol Süper Ligi'nde yer alan bir spor kulübünün taraftarlarının sosyal medya tutumları, hedonik tüketim nedenleri ile maddiyatçı değerleri arasındaki ilişkinin bazı değişkenlere göre araştırılmasıdır. Çalışmaya İstanbul'da yaşayan 166'sı kadın (X̅yaş=26.16±8.92) , 200'ü erkek (X̅yaş=29.94±11.95) olmak üzere toplam 366 (X̅yaş=28.22±10.83) futbol kulübü taraftarı gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara demografik bilgilerin istendiği kişisel bilgi formu ve bununla birlikte üç adet veri toplama aracı verilmiştir. Bunların ilki Otrar ve Argın (2016) tarafından geliştirilen 'Sosyal Medya Tutum Ölçeği', ikincisi Arnold ve Reynolds (2003) tarafından geliştirip Karataş Yücel (2020) tarafından Türk popülasyonda geçerlik ve güvenilirliği sınanan 'Hedonik Tüketim Nedenleri Ölçeği' ve son olarak Richins (2004) tarafından geliştirilen, ve Anlı (2019) tarafından da Türk popülasyonda geçerlik ve güvenilirliği sınanan 'Maddi Değerler Ölçeği'dir. Araştırmada elde edilen verilerin analizi SPSS 20.0 programı yapılmıştır. Katılımcıların kişisel bilgilerine yönelik dağılımları belirmek için yüzde ve frekans yönteminden faydalanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiş olup, verilerin normal dağılım gösterdiği anlaşılmıştır. Değişkenler arasındaki farklılıkların belirlenebilmesi için MANOVA testi ile birlikte ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Ayrıca gruplararası farklılıkların belirlenebilmesi için ise TUKEY testinden faydalanılmıştır. Son olarak ise, ölçeklerin güvenilirliklerinin tespit edilebilmesi için Cronbach'ın alfa iç tutarlılık katsayısı hesaplanmıştır. Sonuç olarak, çalışmamıza katılanların sosyal medya tutumları, maddiyata verdikleri önem düzeyleri ve hedonik tüketim düzeyleri arasında, cinsiyet, eğitim, medeni durumu, yaş ve aylık gelir gibi demografik değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler; Hedonik Tüketim, Maddi Değerler, Maddiyatçılık, Sosyal Medya, Tüketim
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between a sports club in the Turkish Football Super League fans' social media attitudes, hedonic consumption reasons and materialistic values according to some variables. One hundred and sixty six female (X̅age=26.16±8.92) and 200 male (X̅age=29.94±11.95); a total of 366 (X̅age=28.22±10.83) Sports Club fans living in Istanbul voluntarily participated in the study. Participants were given a personal information form, along with three other data collection tools. The first of these is the 'Social Media Attitude Scale' which was developed and validated by Otrar and Argın (2016), the second is the 'Hedonic Shopping Motivations Scale' which was developed by Arnold and Reynolds (2003) and tested by Karataş Yücel (2020) for validity and reliability for the Turkish population, and finally, the 'Material Values Scale' which was developed by Richins (2004) and tested by Anlı (2019) for validity and reliability for the Turkish population. Percentage and frequency methods were used to determine the distribution of personal information related to participants. In order to determine whether the data showed a normal distribution, skewness and kurtosis values were examined and the results indicated that the data distributed normally. Pearson Correlation analysis was used to determine the relationship between the scales together with the MANOVA test to determine the differences between the variables. In addition, TUKEY test was used to determine the differences between groups. Finally, Cronbach's alpha internal consistency coefficient was calculated to determine the reliability of the scales. As a result, statistically significant differences in the social media attitudes, the levels of importance attached to materiality and the levels of hedonic consumption were found between participants of our study according to demographic variables such as gender, education, marital status, age and monthly income.