Kompleks bölgesel ağrı sendromlu (KBAS-TİP 1) hastalarda ayna tedavisinin etkinliğinin klinik olarak değerlendirilmesi
Clinical evaluation of the effects of mirror therapy in patients with complex regional pain syndrome (CRPS-TYPE 1)
- Tez No: 722288
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ADİLE KÜÇÜKDEVECİ, PROF. DR. ATİLLA HALİL ELHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ayna tedavisi, kompleks bölgesel ağrı sendromu, KBAS, fizik tedavi, Mirror therapy, complex regional pain syndrome, CRPS, physical therapy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromlu (KBAS-Tip 1) Hastalarda Ayna Tedavisinin Etkinliğinin Klinik Olarak Değerlendirilmesi Amaç: Ayna tedavisi ayna eşliğinde yapılan nörorehabilitatif bir egzersiz uygulaması olup ve diğer rehabilitasyon yöntemlerine tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromu (KBAS-Tip 1) tanılı hastalarda ayna tedavisinin olumlu etkileri gösterilmiştir. Travmatik nedenlere bağlı KBAS-Tip 1'li hastalarda ayna tedavisinin etkinliğini araştıran sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmanın amacı travmaya sekonder elde KBAS-Tip 1 tanısı ile fizik tedavi ve rehabilitasyon (FTR) programına alınan hastalarda rutin FTR'ye ek olarak uygulanacak ayna tedavisinin klinik sonuçlar üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif randomize kontrollü tek kör çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı El Rehabilitasyon Ünitesi'ne başvuran, Budapeşte tanı kriterlerine göre KBAS-Tip 1 tanısı alan toplam 40 hasta alındı; ayna grubunda 20, kontrol grubunda 20 olacak şekilde 2 gruba randomize edildi. Tüm hastalara haftada 5 gün, günde 45-60 dakika süreyle toplam 4 hafta boyunca rutin FTR programı (kontrast banyo, sıcak torba, TENS, egzersiz, iş-uğraşı terapisi) verildi. Ayna grubuna bu tedaviye ek olarak günde 30 dakika ayna tedavisi uygulandı. Çalışmaya katılan tüm hastalar tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavinin bitiminden 1 ay sonraki kontrollerde değerlendirildi. Primer sonuç değişkeni ağrı şiddeti olup Numerik Değerlendirme Skalası (0-10) ile ölçüldü. Sekonder sonuç değişkenleri ise kavrama gücü, lateral kavrama gücü, el / el-bilek çevresi ölçümleri, el becerisi (Moberg toplama testi), günlük yaşam aktivitelerinde elin işlevselliği (Duruöz El İndeksi) ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi (Nottingham Sağlık Profili) idi. Bulgular: Her iki tedavi grubunda da tedavi ile ağrı şiddeti, kavrama gücü, lateral kavrama gücü, el bilek çevresi ölçümü, el becerisi, günlük yaşam aktivitelerinde elin işlevselliği ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesi bağlamında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde iyileşme saptandı (p0. 0167). Sonuç: Sonuç olarak travmatik nedenlere bağlı elinde KBAS-Tip 1 gelişen hastaların tedavisinde, rutin FTR programına ek olarak uygulanan ayna tedavisinin KBAS'ın klinik bulgularındaki iyileşmeye ek bir katkı sağlamadığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Clinical Evaluation of the Effects of Mirror Therapy in Patients with Complex Regional Pain Syndrome (CRPS-Type 1) Aim: Mirror therapy is a neurorehabilitative exercise performed by using a mirror and is used as complementary to other rehabilitation methods. In recent studies, the positive effects of mirror therapy have been shown in patients diagnosed with Complex Regional Pain Syndrome (CRPS) Type 1. There are limited studies examining the effects of mirror therapy in patients with CRPS-Type 1 developed secondary to traumatic factors. This study aims to investigate whether mirror therapy prescribed in addition to a conventional physical therapy and rehabilitation program is effective on clinical outcomes in patients with CRPS type-1 of the hand. Materials and Methods: This prospective randomized controlled single-blind study included 40 patients diagnosed as CRPS- Type 1 according to the Budapest criteria, who were referred to the Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Hand Rehabilitation Unit at the Medical Faculty of Ankara University. Participants were allocated randomly into two groups. All patients received routine physical therapy and rehabilitation program (contrast bath, hot pack, TENS, exercises, occupational therapy) for 20 sessions (5 sessions per week, 45-60 minutes a day, total 4 weeks). The mirror group received additional mirror therapy to the affected hand for 30 minutes a day. All patients were assessed before and after the therapy as well as at the first-month follow-up. The primary outcome measure was pain intensity by 0-10 Numeric Rating Scale. Secondary outcome measures were grip strength, lateral pinch strength, hand/wrist circumference, hand dexterity (Moberg pickup test), hand functioning in activities of daily living (Duruöz Hand Index) and health-related quality of life (Nottingham Health Profile). Results: Both groups showed significant improvements in terms of pain severity, grip strength, lateral pinch strength, wrist circumference, hand dexterity, hand functioning and health-related quality of life (p0. 0167). Conclusion: Mirror therapy applied in addition to routine physical therapy and rehabilitation program did not provide extra benefit for the improvement of clinical outcomes in patients with acute CRPS-Type 1 of the hand due to traumatic causes.