Investigation of the effect of phosphoric acid addition as flame retardant in novolac resin production
Novolak reçine üretiminde alev geciktirici olarak fosforik asit katkısının incelenmesi
- Tez No: 723964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Novolak reçine, alev geciktirici, fosforik asit, pH ayarlanması, Novolac resin, flame retardant, phosphoric acid, pH arrangement
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Fenolik novolak reçineler, asit katalizörleri yardımıyla asidik bir ortamda kondenzasyon reaksiyonu sonucu sentezlenir. Novolak reçine sentezi için formaldehit/fenolün mol oranı birden az olmalıdır. Bu tezde alev geciktirici özelliğe sahip novolak reçinelerin, fosfatlı katkılar ile alev geciktirici özelliğinin arttırılması incelenmiştir. Bu deneysel çalışmada 3 tip süreç vardır. İlk iki deneysel çalışma novolak sentezi olup, reçinenin sentez basamaklarında katalizörün mol oranı değiştirilmeden katalizör kullanım oranı ve katalizör tipi; okzalik asit ve okzalik asit yerine okzalik asit ve fosforik asit birlikte kullanılarak sentez yapılmıştır. Birinci çalışmada kondenzasyon reaksiyonu sonucunda oluşan asidik ortam bazik kimyasallar ile pH ayarlaması yapılarak nötrlendirilmiştir. İkinci çalışmada pH ayarlaması yapılmadan devam edilmiştir.Üçüncü çalışmada ise fosforik katkı malzemeleri ve yaygın olarak kullanılan yanma geciktirici ajanlar novolak reçine ile fiziksel olarak karıştırılarak yanma geciktirici özelliğin nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Her üç çalışma bölümünde de fosforik asidin okzalik asit ile birlikte kullanımı yanma geciktirici özellik olarak sadece okzalik asite kullanımına göre daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. Her üç çalışma sonuçları karşılaştırılmış ve en uygun deney koşulları belirlenmiştir. Çalışmaların ölçüm analizleri için X-Ray Fluorescence Spectrometer (XRF) analizi, Perkin Elmer (STA 8000) kullanılarak Termal Gravimetrik Analiz (TGA), ISO 3146 standardınauygun olarak Electrothermal IA9200 cihazı ile erime noktası analizi ve ISO 8619 standardına uygun olarak akma mesafesi analizlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Phenolic novolac resins are synthesis as a result of the condensation reaction in an acidic medium with the help of acid catalysts. The mole ratio of formaldehyde/phenol should be less than one. In this thesis, it was investigated increasing the flame retardant properties of novolac resins with phosphate additives. There were three types of processes in this studies. This first two experimental studies were the synthesis of novolac resin with acid catalysts. Oxalic acid and instead of the oxalic acid catalyst, oxalic and phosphoric acid were changed the catalyst type and ratio without changing the mole ratio of the catalyst. Firstly, the acidic medium was formed as a result of the condensation reaction was neutralized by adjusting the pH with bases. The second study was continued without pH adjustment. Third study, it was investigated how the fire retardant property was affected by physically mixing phosphoric additives and commonly used fire retardant agents with novolac resin. In all three studies sections, it was determined that the use of phosphoric acid together with oxalic acid gave better results as a fire retardant than just oxalic acid used. All results were compared and optimum reaction conditions were determined. During these studies, X-Ray Fluorescence Spectrometer (XRF), the thermal gravimetric (TG) analysis was carried out using Perkin Elmer STA 8000, melting point analysis accordance with ISO 3146 and flow distance analysis in accordance with ISO 8619 were used.