Tasavvufî bakış açısıyla Sâmiha Ayverdi'nin İnsan ve Şeytan romanında insanın hürriyeti kavramı
Freedom of humanbeing in Sâmiha Ayverdi's Human and Satan novel from sufi perspective
  1. Tez No: 724344
  2. Yazar: FİLİZ KAVAKLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ F. CANGÜZEL GÜNER ZÜLFİKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Philosophy, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sâmiha Ayverdi, İnsan ve Şeytan, Hürriyet, Felsefe, Tasavvuf, Sâmiha Ayverdi, Human and Satan, Freedom, Philosophy, Sufism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, 20. yüzyılda yaşayan, Osmanlı'nın son dönemlerine, Balkan Savaşlarına, Birinci ve İkinci Dünya Harbine, İstiklâl Savaşımız ile Cumhuriyet Devrimlerine şâhitlik eden Sâmiha Ayverdi'nin İnsan ve Şeytan romanındaki insanın hürriyeti kavramı tasavvufî bakış açısıyla incelenmiştir. Araştırmamızda, İnsan ve Şeytan romanındaki hür insan modeline dair tecrübî hâlin tahlil ve değerlendirmeleri yapılmıştır. Çalışmamız; hürriyet kavramının felsefe, kelâm, tasavvuf açısından incelenmesinin yanı sıra modern dünyadaki hürriyet algısını da içerecek şekilde multi disipliner bir yaklaşımla ele alınmıştır. Romanın ana kahramanında ve diğer karakterlerde; hürriyet konusu ile ilgili olarak ön plana çıkan tasavvufî unsurlar detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the freedom of humanbeing from sufi perspective in the Human and Satan Novel of Sâmiha Ayverdi, who lived in the 20th century and witnessed the last periods of Ottoman Empire, the Balkan Wars, First and Second World War, War of Independence and the Revolutions of the Turkish Republic. In our research, analyzes and evaluations of the experiantial state of the free human model in the Human and Satan Novel were made. Our work has been handled with a multi-disiplinary approach, examining the concept of freedom in terms of philosophy, theology, sufism and including the perception of freedom in the modern world. The main sufi aspects related to the subject of freedom are detailed in the main hero and other characters of the novel.