Transboundary water issues in Central Asia: An analysis of benefit sharing approach
Orta Asya'da sınıraşan su sorunları: Fayda paylaşımı yaklaşımı analizi
  1. Tez No: 724346
  2. Yazar: ŞEYMA KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKŞEN ÇAPAR, DOÇ. DR. VAKUR SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Seyhun Nehri, Ceyhun Nehri, Sınıraşan Nehir Havzaları, Orta Asya Su Kaynakları, Fayda Paylaşımı Yaklaşımı, Syr Darya River, Amu Darya River, Transboundary River Basins, Central Asian Water Resources, Benefit Sharing Approach
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Politikaları ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, Orta Asya bölgesindeki sınıraşan su havzalarında yaşanan sorunları tanımlamayı ve bölge genelinde sınıraşan su kaynaklarının yönetimine ilişkin sorunlara fayda paylaşımı yaklaşımı çerçevesinde çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Literatürde yapılan çalışmalarda, Orta Asya'daki su sorunları daha çok ülkeler arasında çatışmayı arttıran bir faktör olarak değerlendirilmiştir. Ancak bu çalışma, iklim değişikliği ve kentleşmenin su kaynakları üzerindeki etkisi, Orta Asya'daki su yönetimi sorunları ve Aral Denizi çevre felaketi gibi güncel sorunları çözümün bir parçası olarak değerlendirmektedir. Olası çözümleri açıklamak için fayda paylaşımı yaklaşımı kullanılmaktadır. Sınıraşan su kaynaklarının sürdürülebilir yönetiminde önemi giderek artan bu yaklaşım, su kullanıcıları arasında fayda ve maliyetlerin paylaşıldığı iş birliği mekanizmalarının kurulmasını amaçlamaktadır. Sonuç olarak, Orta Asya'da sınıraşan su kaynaklarında yaşanan sorunların çözülmesi için daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır. Ülkeler arasında bölgesel ve uluslararası iş birlikleri ile çeşitli fayda paylaşımı mekanizmalarının kurulması bu sorunların çözümüne yardımcı olacaktır. Su kullanıcıların yalnız başlarına hareket etmeleri halinde elde edecekleri fayda, iş birliği neticesinde elde edilecek faydadan daha az olacaktır. Su kaynaklarından elde edilen faydaların artırılması, su kaynaklarının verimli, adil ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi nehir havzalarında kurulacak fayda paylaşımı mekanizmaları ile mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to define the problems experienced in the transboundary river basins in the Central Asian region and to offer solutions to the problems related to the management of transboundary water resources throughout the region within the framework of the benefit sharing approach. In studies conducted in literature, water problems in Central Asia have been evaluated as a factor that increases conflict between countries. However, this study evaluates current problems such as the impact of climate change and urbanization on water resources, water management problems in Central Asia and the Aral Sea environmental disaster as a part of the solution. The benefit sharing approach is used to explain possible solutions. This approach, which is becoming increasingly important in the sustainable management of transboundary water resources, aims to establish cooperation mechanisms where benefits and costs are shared among water users. In conclusion, more studies are needed to solve the problems experienced in transboundary water resources in Central Asia. The establishment of regional and international cooperation and various benefit sharing mechanisms between countries will help to solve these problems. If water users act alone, the benefit will be less than the benefit obtained as a result of cooperation. Increasing the benefits obtained from water resources and managing water resources in an efficient, fair and sustainable way can be possible with benefit sharing mechanisms to be established in river basins.