Siber tehditlere karşı yeni nesil güvenli baskı yöntemi; bir işletmede uygulanması
New generation secure printing method against cyber threats; implementation in a organization
- Tez No: 724538
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN YANIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Baskı güvenliği, merkezi baskı yönetim sistemi, SecuriPrint uygulaması, veri güvenliği, QR kod, MFP, yazıcı, Secure printing, central print management system, SecuriPrint application, data security, QR code, MFP, printer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Veri ihlalleri dünyanın her yerinde küçümsenmeyecek oranda artmaktadır. İşletmeler, siber saldırılar sonucunda potansiyel olarak itibar, yasal ve finansal kayıplara maruz kalmaktadır. Bu tehditlere karşı kurum ve kuruluşlar sürekli yeni çözümer geliştirmekte verilerin güvenlik ve gizliliğini sağlamak için çeşitli çözümler sağlamıştır. Fakat bilişim teknolojileri alanında yapılan bu atılımlara rağmen sıklıkla gözden kaçan sorunlardan biri de baskı altyapısıdır. Şirketler kritik iş süreçlerini yönetmek için baskı hizmetlerinden faydalanmaktadır. Değerli ve gizli birçok hassas veri içeren dokümanları yazıcılar üzerinden tedarik etmektedirler. Artan bu siber tehditlere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı baskı altyapısını geliştirmek ve çalışanlarının bilgi ve belge güvenliğini sağlamak her şirketin en önemli vazifesidir. Özellikle çalışan sayısı giderek artan şirketlerde iyi bir baskı altyapısı oluşturmak ve yeni bir baskı çözümü uygulamak en az ağ altyapısı kadar önemlidir. Bu tez çalışmasında, üç farklı yerleşkede hizmet veren büyük bir şirketin baskı altyapısı incelenmiştir. İncelemeler neticesinde şirketin olumlu ve olumsuz durumları tespitler edilerek yeni bir baskı modeli tasarlanmıştır. Bu model ile şirketin bütün yerleşkeleri tek bir Merkezi Baskı Yönetim Sistemi (MBYS) altında birleştirilmiş baskı işlerinin merkezi olarak yönetilmesi sağlanmıştır. Yeni çözümün şirkete entegre edilmesi ile birlikte çalışanların baskı güvenliği sağlanmış belge takibi ve güvenliği ciddi oranda sağlanmıştır. Ayrıca güvenli baskı altyapısı ile yazıcı, kağıt, elektrik, toner gibi çeşitli sarf malzemlerden tasarruf edilmiş şirketin maliyet politiklarına önemli katkılar sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, data has become the most valuable asset for companies and institutions. Parallel to this situation, there is a serious increase in data breaches. Businesses are potentially exposed to reputational, legal and financial losses as a result of cyber attacks. Institutions and organizations are constantly developing new solutions against these threats and have provided various solutions to ensure the security and confidentiality of data. However, despite these breakthroughs in the field of information technologies, one of the problems that is often overlooked is the printing infrastructure. Companies use printing services to manage critical business processes. They supply documents containing valuable and confidential data through printers. It is an important duty for every company to develop the printing infrastructure against the increasing cyber threats and malicious software and to ensure the information and document security of its employees. Establishing a good printing infrastructure and implementing a new printing solution is as important as the network infrastructure, especially in companies with an increasing number of employees. In this study, the printing infrastructure of a large company serving in three different campuses has been examined. Analyzing pros and cons of the existing printing model our new solution is determined. With our model, all campuses of the company were combined under a single Central Print Management System (CPMS) and centralized management of printing works was ensured. With the integration of the new solution into the company, the printing security of the employees has been ensured and document tracking and security has been ensured to a great extent. In addition, thanks to the secure printing infrastructure, various consumables such as printer, paper, electricity and toner have been saved and significant contributions have been made to the company's cost policies.