Paranormal inançlar ile evlilik yaşamı arasındaki ilişki
The relationship between paranormal beliefs and marital life
  1. Tez No: 725462
  2. Yazar: GİZEM DENİZ ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Paranormal İnanç, Evlilik Yaşamı, Paranormal beliefs, Marriage Life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı paranormal inançlar ve evlilik yaşamı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma veri toplama araçları olarak 'Demografik Bilgi Forumu',“Paranormal İnanç Ölçeği”,“Evlilik Yaşamı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2019 yılında İzmir İli Bornova, Çiğli, Karşıyaka, Konak ilçelerinde yaşayan 230 Kadın, 230 Erkek toplam 460 evli bireyden oluşmaktadır. Veri analizi SPSS 21.0 paket programı ile yapılmıştır. Analiz sürecinde katılımcıların demografik değişkenlerden ve ölçeklerden elde edilen veriler ile ilgili çözümlemeler için betimleyici istatistik, korelasyon analizi, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü Anova ve çoklu regresyon analizleri yapılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler analiz edilmiş ve sonuç olarak örneklem paranormal inanç ölçeği alt boyutları ile evlilik yaşamı ölçeği arasında ilişki bulunamamıştır. Paranormal inanç ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişkiye bakıldığında geleneksel dini inanç ile büyü inancı pozitif yönlü, geleneksel dini inanç ile psişik güçlere inanç pozitif yönlü, geleneksel dini inanç ile ruhsal varlıklara inanç pozitif yönlü, geleneksel inanç ile olağandışı yaşam formlarına inanç negatif yönlü, geleneksel inanç ile batıl inanç pozitif yönlü, geleneksel inanç ile toplam paranormal inanç pozitif yönlü, büyü inancı ile ruhsal varlıklara inanç pozitif yönlü, büyü inancı ile batıl inanç pozitif yönlü, büyü inancı ile toplam paranormal inanç pozitif yönlü, geleceği bilme inancı ile psişik güçler pozitif yönlü, psişik güçler ile ruhsal varlıklara ve olağandışı yaşam formlarına inanç pozitif yönlü, psişik güçler ile batıl inanç pozitif yönlü, batıl inançla toplam paranormal inanç pozitif yönlü, ruhsal varlıklara inanç ile olağandışı yaşam formlarına inanç , ruhsal varlıklara inanç ile batıl inanç pozitif yönlü, ruhsal varlıklara inanç ile toplam paranormal inanç, olağandışı yaşam formlarına inanç ile batıl inanç arasındaki pozitif yönlü ilişki vardır. Evlilik yaşamından doyum bu ölçek boyutları ile korelasyon göstermemiştir. Evlilik yaşamından doyum bu ölçek boyutları ile korelasyon göstermemiştir. Regresyon analizi sonuçları paranormal inanç ölçeği toplamı ve alt boyutları, evlilik yaşamından doyumu yordamamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between paranormal beliefs and married life. In the research,“Demographic Information Forum”,“Paranormal Belief Scale”,“Marriage Life Scale”were used as data collection tools. Relational screening model was used in the research. The sample of the research consists of 460 married individuals, 230 females and 230 males, living in Bornova, Çiğli, Karşıyaka and Konak districts of İzmir in 2019. Data analysis was done with SPSS 21.0 package program. In the analysis process, descriptive statistics, correlation analysis, independent sample t-test, one-way Anova and multiple regression analyzes were performed for the analysis of the data obtained from the demographic variables and scales of the participants. The data obtained from the scales were analyzed and as a result, no relationship was found between the sub-dimensions of the sample paranormal belief scale and the marital life scale. Considering the relationship between the sub-dimensions of the paranormal belief scale, traditional religious belief and belief in magic are positive, traditional religious belief and belief in psychic powers are positive, traditional religious belief and belief in spiritual beings are positive, traditional belief and belief in unusual life forms are negative, traditional belief is negative. superstition positive, traditional belief and total paranormal belief positive, magic belief and belief in spiritual beings positive, magic belief and superstition positive, magic belief and total paranormal belief positive, future belief and psychic powers positive, psychic Belief in forces and spiritual beings and unusual life forms positively, psychic powers and superstition positively, superstition and total paranormal belief positively, belief in spiritual beings and unusual life forms, belief in spiritual beings and superstition positively, belief in spiritual beings total paranormal belief, be There is a positive relationship between belief in non-agan life forms and superstition. The results of the regression analysis, paranormal belief scale total and sub-dimensions do not predict marital life satisfaction.