Evre II kolon kanserli hastaların prognozunu tahmin etmede sistemik immun inflamatuar indeksin ve prognostik nütrisyonel indeksin önemi
The importance of systemic immune-inflammatory index and prognostic nutritional index in predicting the prognosis of patients with stage II colon cancer
- Tez No: 726340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ODABAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: prognosis, neutrophil count, systemic inflammatory index, prognostic nutritional index, colorectal cancer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Kolorektal kanserli hastalarda sistemik inflamatuar indeks (Sİİ) ve prognostik nütrisyonel indeksin (PNİ) prognostik önemi olduğu daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Çalışmamızda "Evre II kolorektal kanserli hastalarda Sİİ'nin ve PNİ'nin prognoz üzerine etkisini tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2013 yılı Ocak - 2018 yılı Ocak ayları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde, tıbbi onkoloji kliniğinde tanı, takip ve tedavileri yapılmış olan evre II kolon kanserli 232 olgu retrospektif olarak incelenmiştir. Preoparatif yapılan tetkiklerine göre Sİİ değerini (nötrofilxplatelet)/lenfosit; PNİ değerini (10xalbumin g/dl+0.005xtotal lenfosit mm3) şeklinde hesaplayarak Sİİ ve PNİ'in genel sağkalım (GSK) ve hastalıksız sağkalım (HSK) üzerine etkilerini inceledik. Bulgular: Çalışmaya toplamda 232 hasta dahil edildi. Sİİ ve PNİ için optimal kesim noktaları ROC analizi ile belirlendi. Sİİ kesim noktası 1020, PNİ kesim noktası 40 olarak alındı. Hastaların ortalama yaşı 61,4'tü. Hastaların 206'sı (%88,8) T evre 3 iken, 26'sı (%11,2) T evre 4'tü. Sİİ≤1020 olan olgular ile Sİİ>1020 olan olgular arasında yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0,048). PNİ≤40 olan olgular ile PNİ>40 olan olgular arasında nüks bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0,047). Yapılan sağkalım analizinlerine göre GSK ve HSK ile Sİİ arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (sırasıyla p=0,900; p=0,600). Ancak GSK ve HSK ile PNİ arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı.(sırasıyla p=0,011; p=0,012). Yapılan tek değişkenli Cox regresyon analizinde yaş ve PLO'nun GSK üzerine anlamlı etkisi saptandı. Sonuç: Retrospektif yapılan bu çalışmamızda Sİİ'nin GSK ve HSK üzerine istatistiksel anlamlılığa ulaşan bir etkisi gözlenmezken, PNİ ile GSK ve HSK arasında anlamlı bir ilişki olduğunu saptamıştır. PNİ prognozu belirlemede bir faktör olarak kullanılabilir. Anahtar kelimeler; prognoz, nötrofil sayısı, sistemik inflamatuar indeks, prognostik nutrisyonel indeks, kolorektal kanser
Özet (Çeviri)
Aim: It has been shown in previous studies that the systemic inflammatory index (SII) and prognostic nutritional index (PNI) have prognostic significance in patients with colorectal cancer. In our study, we aimed to determine the effect of SII and PNI on prognosis in patients with stage II colorectal cancer. Materials and methods: In our study, between January 2013 and January 2018, Health Sciences University (SBU) Kartal Dr. In Lütfi Kırdar City Hospital, 232 cases with stage II colon cancer diagnosed, followed and treated in the medical oncology clinic were retrospectively analyzed. According to preoparative examinations; we analyzed the effects of SII and PNI on overall survival (OS) and disease-free survival (DFS) by calculating the SII value (neutrophilxplatelet) / lymphocyte and the PNI value (10xalbumin g / dl + 0.005xtotal lymphocyte mm3). Results: A total of 232 patients were included in the study. The optimal cut-off points for SII and PNI were determined by ROC analysis. SII cut-off point was determined as 1020, PNI cut-off point was determined as 40. The average age of the patients was 61.4 years. While 206 of the patients (88.8%) were T stage 3, 26 (11.2%) of them were T stage 4. A statistically significant difference was found between the age of the cases with SII≤1020 and the cases with SII>1020 (p=0.048). A statistically significant difference was found between cases with PNI≤40 and cases with PNI> 40 in terms of recurrence (p = 0.047). According to the survival analysis, there was no statistically significant relationship between OS and DFS and SII (p = 0.900; p = 0.600). However, a statistically significant relationship was found between OS and DFS and PNI (p = 0.011; p = 0.012). In the univariate Cox regression analysis, a significant effect of age and PLR on OS was determined. Conclusion: In this retrospective study, while no statistically significant effect of SII on OS and DFS was observed, it was found that there was a significant relationship between PNI with OS and DFS. PNI can be used as a factor in determining prognosis.