Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanlarının COVİD-19 enfeksiyonunun farkındalığı
Awareness of the COVID-19 infection of pre-hospital emergency healthcare workers
- Tez No: 726597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Health Care Management, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: HÖASH çalışanları, Covid-19, Farkındalık, Pre-hospital emergency health careworkers, Covid-19 infection, Awareness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Covid-19 enfeksiyonu, Çin ülkesinin Wuhan kentinde görülen pnömoni vakalarının ardından meydana çıkmıştır. Enfeksiyon çeşitli bulaşma yollarıyla insandan insana bulaşarak ortalama 3 ay gibi bir zaman içerisinde tüm dünyaya yayılmıştır Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak kabul edilmiştir. Covid-19 enfeksiyonu insandan insana bulaştıkça hastane öncesi acil sağlık hizmetlerine gereksinim gittikçe artmıştır. Covid-19 hastalarıyla ilk olarak temas etmek durumunda kalan HÖASH çalışanları Covid-19 enfeksiyonunun acil müdahalesinde ve enfeksiyonunun önlenmesinde büyük rol oynamaktadırlar. Covid-19 enfeksiyonunun yüksek mortalite ve morbiditeye sahip olması nedeniyle HÖASH çalışanlarının Covid-19 enfeksiyonu farkındalığının yüksek olması hayati önem içermektedir. Bu çalışmada, HÖASH çalışanlarının Covid-19 enfeksiyonu farkındalığı saptanıp, HÖASH çalışanlarının Covid-19 enfeksiyonu farkındalığını yükseltmek için neler yapılabilir bunları ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 infection occurred after pneumonia cases in the city of Wuhan, China. The infection spread from person to person through various means of transmission and spread to the whole world in an average of 3 months. It was accepted as a pandemic on March 11, 2020 by the World Health Organization. As the Covid-19 infection spreads from person to person, the need for pre-hospital emergency health care services has increased. HÖASH workers who have to come into contact with Covid-19 patients for the first time play a major role in the emergency response and prevention of Covid-19 infection. Due to the high mortality and morbidity of Covid-19 infection, it is vital that HÖASH employees have a high awareness of Covid-19 infection. In this study, it is aimed to determine the awareness of the Covid-19 infection of the HÖASH employees and to reveal what can be done to raise the awareness of the Covid-19 infection of the HÖASH employees.