Ratlarda deneysel olarak oluşturulan diyabetik nöropatide; oksidatif stres, apoptoz, DNA ve RNA hasarı üzerine zingeronun etkilerinin araştırılması
Experimentally induced diabetic neuropathy in rats; investigation of the effects of zingerone on oxidative stress, apoptosis, DNA and RNA damage
- Tez No: 728104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, DNA Hasarı, Nörotoksisite, Oksidatif Stres, RNA Hasarı, Zingeron, Diabetes mellitus, DNA damage, Neurotoxicity, Oxidative Damage, RNA Damage, Zingeron
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Diabetes mellitus hastalığının en sık gözlenenkomplikasyonları arasında yer alan nörotoksisiteye karşızingeronun etkilerinin histopatolojik, immunohistokimyasal, immunofloresan ve ELISA yöntemleriyle araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot:Çalışmada 60 adet Sprague Dawley cinsi dişi rat kullanıldı. Ratlar tartıldı ve ortalama ağırlıklarına göre; Control, Diyabet, Diyabet+Metformin, Diyabet+Zingeron25, Diyabet+Zingeron50 ve Zingeron50 olmak üzere6 gruba ayrıldı. Zingeron gruplarına 21 gün boyuncaintragastrik gavaj yoluyla25 ve 50 mg/kg dozlarında zingeron uygulaması, diyabet gruplarına ise tek dozolarak 50 mg/kgstreptozotosin (STZ) intraperitoneal (IP)uygulaması yapıldı. Çalışmanın 28. gününde tüm gruplar sakrifiye edildi vealınan beyin doku örneklerihistopatolojik, immunohistokimyasal, immunofloresan ve ELISA yöntemleri ile incelendi. Bulgular:Diyabetin beyin ve beyincik dokularında oluşturdukları oksidatif hasarı saptamak için;nNOS, 8 OHdG, MDA, GSH, SOD, iNOS ve GR düzeyleri, apoptozisi belirlemek için Caspase 3 eskperesyonu düzeyi,beyin ve beyincik dokularındaki hasar düzeylerinin belirlenmesi için de H2A.X, NeuN, GFAP ekpresyon düzeyleri ölçüldü. Diyabet grubunda nNOS, 8 OHdG, Caspase 3,H2A.X, NeuN, GFAP, MDA ve iNOS düzeyleri artarken, zingeron uygulanan tedavi gruplarında doza bağlı olarak doku hasarının azaldığı gözlendi. Yine diyabet gruplarında SOD, GSH ve GR düzeylerinde artmanın engellendiği,zingeron tedavi gruplarında doza bağlı olarak azalmanın engellendiği görüldü. Sonuç:Yapılan bu çalışmada ratlarda diyabete bağlı olarak gelişen nörotoksisitede,zingeronun oksidatif stresi, apoptozisi, DNA ve RNA hasarını engellediği ve böylece nöroprotektif etkili olduğu belirlendi. Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde, zingeronun Diabetes mellitusda oluşan komplikasyonlara karşı potansiyel nöroprotektif veya nöroterapötik bir ajan olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the effects of zingerone against neurotoxicity, which is one of the most serious complications of Diabetes mellitus, by histopathological, immunohistochemical, immunofluorescent and ELISA methods. Material and Method: In our research, experimental animals were obtained from Atatürk University Medical Experimental Research Center. Rats were grouped as Control, Diabetes, Diabetes+Metformin, Diabetes+Zingeron25, Diabetes+Zingeron50 and Zingeron50 and after weighing the animals they were divided into 6 groups according to their average weight.Zingeron groups were administered 25 and 50 mg/kg doses for 21 days, and a single dose of 50 mg/kg streptozotocin (STZ) was administered to the diabetes group.On the 28th day of the study, all groups were sacrificed and brain tissue samples were taken. Some of the tissue samples taken were examined by histopathological, immunohistochemical and immunofluorescence methods after routine tissue follow-up, and the rest of the brain tissues were examined by ELISA method. Results: When the results were evaluated; nNos, 8 OHdG, MDA, GSH, SOD, iNOS and GR levels for oxidative damage of diabetes in brain and cerebellum tissues, Caspase 3 expression levels for apoptosis, H2A.X, NeuN, GFAP expression levels for determination of damage levels in brain and cerebellum tissues were measured.While nNOS, 8 OHdG, Caspase 3,H2A.X, NeuN, GFAP, MDA and iNOS levels increased in the diabetes group, it was observed that they decreased depending on the dose in the Zingeron treatment groups. While it was observed that the levels of SOD, GSH and GR decreased in the diabetes groups, they increased in the Zingeron treatment groups. Conclusion:According to the results of this study; It was observed that zingerone reduces oxidative damage in brain and cerebellum tissues due to diabetic neuropathy, wihich serious complication of diabetes, prevents apoptosis, and prevents neuronal damage by reducing DNA and RNA damage in cells.