Sabah Gazetesi (1461-2190 sayılar inceleme ve seçilmiş metinler)
Sabah Newspaper (1461-2190 issues-study and selected texts)
- Tez No: 728612
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GENÇ OSMAN GEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Literature, Newspaper, Culture, Sabah Newspaper, Ottoman Journalism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 671
Özet
Sabah gazetesi 1876-1922 yıllarında çıkarılmış, Türk basın tarihinin en önemli yayın organlarından biridir. Türk edebiyatının modernleşmeye başladığı önemli siyasi adım olan Tanzimat'tan bir müddet sonra yayın hayatına başlayan gazete, sadece gazetecilik ve basım tarihi bakımından değil, hem roman tefrikalarına hem de diğer edebî türlere ayırdığı sütunlarla edebiyat alanında da büyük bir değer taşımaktadır. Geçmişte gerçekleştirilmiş pek çok önemli işler gibi Sabah gazetesi de tarihin tozlu raflarında unutulmuştur. Harf inkılabından önceye tekabül eden pek çok edebî ve kültürel ve bilimsel metin gibi Sabah gazetesi de Arap harfleriyle yayımlanmış olmasından dolayı sadece konunun uzmanları tarafından okunup incelenebilmektedir. Bu sebeple eski gazete çalışmaları birçok alan için oldukça mühimdir. Bu çalışmanın amacı ise, Sabah gazetesinin 1461 ile 2190 numaralı sayılarını incelemek, incelenen sayıların içindekiler tablosunu çıkarmak, tablo üzerinden içindekilerin tahlilî fihristini yapmak ve seçilmiş en mühim edebî metinleri Arap harflerinden, Latin harflerine aktarmaktır. Bu çalışma, sınıflandırma ve fişleme yöntemiyle incelenerek tasnif edilmiştir. Üç ana bölümden oluşan tezin ilk bölümünde, incelenen sayılar üzerinden, tarih, yazar ismi, başlık ve başlık açıklamaları esas alınarak bir tablo oluşturulmuştur. İkinci bölümde, tabloda yer alan başlıkların ve yazarların isimleri ile fihristi çıkarılmış ve üçüncü bölümde ise edebî açıdan uygun görülen metinler Arap harflerinden, Latin harflerine aktarılmıştır. Bu çalışmayla birlikte, Sabah gazetesinde 1893 ve 1895 yılları arası çıkan sayılarda, yazarlar, tercih ettikleri türler ve konular, dönemin dili, yayımlanan kitaplar, gazeteler ve daha birçok konu açığa çıkarılmıştır. Tüm yönleriyle ele aldığımız bu çalışma, bilimsel anlamda birçok alana ışık tutacak bilgiyi de gün yüzüne çıkarmaktadır. Anahtar Kelime:
Özet (Çeviri)
The Sabah newspaper was published in 1876-1922 and is one of the most important publications of Turkey. Not after a lifetime in a date that was an important step towards modernization in Turkish literature, the newspaper for publication is of great value, not only with journalism and its history of publication, but also with books devoted to other literary serials. Like many accomplished works, Sabah newspaper has been forgotten on the dusty shelves of history. This article is important for the field for the studies of the old newspaper, since the morning newspaper was published in Arabic, just like the literary and many texts before the alphabet revolution. The aim of this purpose is to research the 1461 and 2190 issues of Sabah newspaper, the index of the news related to the news of the news examined, the index of the news, Latina Latina This study has been classified by scanning and examining with the filing method. In the first part of the thesis, which consists of three main page authors, the numbers examined, the date, the title and the basic explanations, the main part, the main explanations of a table, in the second part, the names and names of their names and the appropriate texts are written in Latin with Arabic letters. In his books in the range, authors, preferred genres and topics, Language, published books and newspapers and many more are discussed. Working on the entire system is located in this workspace.