Kadınlarda sigara bağımlılığının dürtüsellik ve çocukluk çağı yaşantılarıyla olan ilişkisinin incelenmesi
Research of relationship between cigarette addiction and impulsivity and childhood life in women
- Tez No: 728946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Dürtüsellik, Çocukluk Çağı Travmaları, Addiction, Impulsivity, Childhood Traumas
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sigara bağımlılığı günümüzde ölümle sonuçlanan en büyük sağlık problemleri arasındadır. Bağımlılık sonucunda bir takım yoksunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu araştırma, kadınlarda nikotin bağımlılığının dürtüsellik ve çocukluk çağı yaşantılarıyla olan ilişkisinin incelenmesini amaçlamaktadır. Ayrıca bu araştırma kapsamında cinsiyet, eğitim düzeyi, yaş, çocuk sahibi olma durumu, medeni durumun sigara bağımlılığı ile dürtüsellik ve çocukluk çağı yaşantıları arasındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir. Yapılan araştırma kapsamında, araştırmaya katılım sağlayan kişilere sosyodemografik özellikler formu, fagerstrom nikotin bağımlılık testi(FNBT), barratt dürtüsellik ölçeği kısa formu ve çocukluk çağı yaşantıları ölçeği uygulanmıştır. TURBAHAR COVID-19 çalışmasında 14036 kadın katılımcının verileri analize tabii tutulmuştur. Bu çalışmada 67 Tez öğrencisi görev almıştır. Bu araştırma gruplarında tanımlı olan ölçek ve anketleri, kendi sosyal medya hesapları ile paylaşarak verilerin toplanmasında aktif olarak yer almışlardır. Araştırmadaki katılımcılar pandemi koşulları nedeniyle sosyal medya platformları aracılığı ile dahil edilmişlerdir. 12 yaş ve üzerinde olan bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın Etik Kurulu Onayı Üsküdar Üniversitesi Girişimsel Olmayan Etik Kuruldan alınmıştır. Ekipler Aralık 2020 Tarihinde paylaşımlara başlamışlardır. Verilerin toplanması Şubat 2021 tarihinde tamamlanmıştır. Bütün verilerden tek bir veri havuzu oluşturulmuş ve SPSS 21 Programına yüklenmiştir. Anketlerin doldurulması ortalama 45 dakika almıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde dürtüsellik, çocukluk çağı travmaları ve nikotin bağımlılığı ile yaş, medeni durum ve eğitim düzeyleri arasında anlamlı düzeyde bir fark bulunmaktadır. Araştırmadaki kadın katılımcıların yaşlarına dair dağılımları incelendiğinde; çalışmaya katılanların yarısından fazlası 29 yaş altındadır. Medeni duruma göre baktığımızda; boşanmış/dul ve evli bireylerin nikotin bağımlılığı bekar olan bireylerden daha yüksektir. Çalışma nikotin bağımlılığı açısından değerlendirildiğinde; ortaokul eğitim düzeyine sahip olan katılımcıların nikotin bağımlılığı puanlarının lise ve üniversite eğitim düzeyine sahip olan katılımcılardan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonucunda dürtüsellik ile nikotin bağımlılığı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken, çocukluk çağı travmaları ile nikotin bağımlılığı arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışmamızın bulguları literatürdeki bazı çalışmalarla benzerlik göstermektedir. Çalışmamızın bulguları literatür doğrultusunda tartışılmış önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Smoking addiction is one of the most serious health problems that it results in death in this day and time. As a result of the addiction, some withdrawal symptoms appear. This study aims to examine the relationship with the impulsivity and childhood experiences of nicotine addiction in women. In addition, within the scope of this study, it aims to examine the relationship between the impulsivity with smoking addiction and childhood experiences of gender, educational level, age, a case of having a child, and marital status. Within the context of research conducted, a form of Sociodemographic Attributes, Fagerstrom Test for Nicotine Dependence (FTND), Short Form of Barratt Impulsiveness Scale, Childhood Experiences Scale have been applied to those who provide participants to the research. In this study of TURBAHAR COVID-19 14036 women have participated in the study and 67 thesis students have taken part. They have played an active role on collecting datas by sharing their own social media accounts to the scale and survey which is defined in this study groups. Participants in the research have been included by way of social media platforms by the reason of the pandemic circumstances.People who is 12 years and older have been included in the study. Ethics committee approval of the study has been received from Üsküdar University Non- invasive Ethics Committee. The groups have started to share in 2020, and data collection has ended in February 2021. A single data repository has been created by gathering all datas, and it has been uploaded into SPSS 21 programme. Filling in questionnaires took 45 minutes on the average. When the results of the research are investigated,there is a significant difference between impulsivity,childhood traumas,nicotine addiction and age,marital status and educational level.When the numerical distribution in terms of the age of woman attendees is researched,more than half of the women who have attended to the investigation are under the age 29. If we research according to the maritul status,nicotine addiction of the divorced,widow and the married ones is higher than the single ones.In terms of nicotine addiction ,the research shows that the nicotine addiction points of the participants who have secondary education level are higher than the participants who have high school and university education.Following the investigation,it has been found that there is a positive significant relation both between impulsivity and nicotine addiction and between childhood traumas and nicotine addiction.The findings of our research look similar to the other studies in literature.The findings have been discussed in accordance with literature and the suggestions have been offered.