1990 sonrası küresel hakimiyet teorilerinde İslam'ın bir 'öteki' olarak konumlandırılması
Positioning Islam as the 'other' in post-1990 theories of global domination
- Tez No: 728953
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din ve Uluslararası İlişkiler, Küresel hakimiyet teorileri, İslam, Öteki ve Ötekileştirme, Hegemonya, Religion and international relations, Theories of the global dominance, Islam, The other and Otherization, Hegemony
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez ile uluslararası ilişkiler-din ilişkisi kapsamında Soğuk Savaş sonrası küresel hakimiyet teorileri üzerinden İslam'ın konumu değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Din Uluslararası ilişkiler birlikteliğinin tarihi süreci irdelenmiş ve bu ilişkinin Soğuk Savaş sonrası sürecine odaklanılmıştır. Soğuk Savaş sonrası oluşan yeni konjonktörü tanımlamak için ortaya atılan teorilerde İslam'ın değerlendirilmesi ve konumlandırılması öteki kavramı çerçevesinde incelenmiştir. Öteki kavramının din ve Uluslararası ilişkiler üzerinden okuması yapılarak tezin boyutu ve derinliği geliştirilmiştir. Ayrıca bahsedilen teorilere İslam merkezinde eleştirel bir gözle yaklaşılarak teoriler içerisindeki hegemonik ilişkiler silsilesi çözümlenmeye çalışılmıştır. ABD ve Rusya merkezli bu teorilerin İslam'a olan yaklaşımları karşılaştırılarak tezin sonucunda literatüre katkı sağlayabilecek özgün bulgulara ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study put the position of Islam on evaluation through post-Cold War theories of global dominance within the scope of religion and international relations. Historical course of the connection between religion and international relations was examined with the focus steered towards post-Cold War era. The evaluation and position of Islam in the post-Cold War theories that has been constructed to define the emergent conjuncture was studied within the scope of otherization. The concept of the other was analyzed through religion and international relations in order to extend and enrich the perspective of the study. Furthermore, the thread of hegemonic interrelations within the aforementioned theories was strived to be resolved with a critical approach based on Islamic viewpoint. The relevance of these theories that were originally arisen from the USA and Russia with Islam was compared comprehensively so as to contribute to the literature with genuine insights.