Aktif enfeksiyon dışlanan immunoglobulin a nefropatili hastalarda başlangıç inflamasyon belirteçlerinin hastanın prognozunu tahmin etmekteki etkisi
Prognostic importance of initial inflammatory markers inpatients with immunoglobulin a nephropathy
- Tez No: 729489
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: İgA nefropati, MPV, İnflamatuvar biyobelirteç, Prognoz, IgA nephropathy, MPV, Inflammatory biomarker, Prognosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: İmmunoglobulin A (İgA) nefropatisi, tüm dünyada böbrek yetmezliğine ilerleyebilen en yaygın primer glomerülonefrittir. Klinik prognozu değişkendir. Literatüre bakıldığında İgA nefropatisinin prognozunu tahmin etmek için kullanılabilecek biyobelirteçlerin arayışı devam etmektedir. Bu çalışmada, İgA nefropatisinde bazı inflamatuvar parametrelerin hastalığın prognozunu nasıl etkilediği ve prognostik bir biyobelirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Nefroloji Polikliniği'nde takipte olan ve 2010-2018 yılları arasında renal biyopsi ile İgA nefropatisi tanısı almış, 18 yaş ve üzeri 53 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosyaları retrospektif olarak taranarak, ilk başvurudaki kan üre azotu (BUN), kreatinin, tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) düzeyleri, idrar mikroprotein/kreatinin oranı, beyaz küre sayısı (WBC), ortalama platelet hacmi (MPV), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR), sedim (ESR), C- reaktif protein (CRP) değerleri ile birinci, üçüncü, ve beşinci yıl takiplerindeki eGFR değerleri elde edildi. Takip eGFR değerlerinde %50 ve daha fazla azalma olması, diyaliz, renal transplantasyon, eksitus kötü prognoz olarak kabul edildi (n=20). Başlangıç inflamatuvar belirteç düzeyleri, iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Kötü prognoz grubunda BUN ve kreatinin düzeyleri anlamlı yüksek, eGFR düzeyleri ise anlamlı düşük bulundu (p=0.01). İdrar mikroprotein/kreatinin oranı kötü prognoz grubunda daha yüksekti (p=0.01). İnflamatuvar biyobelirteçlerden sadece MPV düzeyleri iki grup arasında farklı bulundu ve kötü prognoz grubunda daha düşük olduğu görüldü (p=0.01). ROC analizinde, 6.925 cut- off değeri için eğri altında kalan alan (AUC) 0.78'di (p=0.01). Lojistik regresyon analizi, MPV'nin İgA nefropatisinde kötü prognoz için bağımsız bir risk faktörü olduğunu doğruladı (Odds oranı: 1.31, p=0.04). Sonuç: Bu çalışmada, BUN, kreatinin, eGFR, MPV ve idrar mikroprotein/kreatinin oranının prognostik tanıdaki performansları istatistiksel olarak anlamlı bulundu ve İgA nefropatisinde bağımsız birer risk faktörü olduğu ortaya kondu. Ayrıca, MPV'nin İgA nefropatisinde prognostik prediktivitesinin değerlendirildiği ilk çalışma olması açısından 0n plana çıkmaktadır. Elde edilen çıktıların, ileri çalışmalarla doğrulanması durumunda, MPV İgA nefropatisinde kullanılan prognostik belirteçlerden biri olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Immunoglobulin A (IgA) nephropathy is the most common primary glomerulonephritis that can progress to renal failure. Its clinical prognosis is variable. The research is going on for biomarkers that can be used to predict the prognosis of IgA nephropathy. This study aimed to evaluate the effect of some inflammatory parameters on prognosis in IgA nephropathy and whether they can be used as a prognostic biomarker. Materials and methods: 53 patients followed in Erciyes University Faculty of Medicine Nephrology Clinic and diagnosed with IgA nephropathy by renal biopsy between 2010-2018 were included in the study. Blood urea nitrogen (BUN), creatinine, estimated glomerular filtration rate (eGFR), urine microprotein/creatinine ratio, white blood cell count (WBC), mean platelet volume (MPV), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR), erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein (CRP) at first admission and eGFR values at controls (1, 3, and 5 years) were retrospectively reviewed. A 50% and more reduction in eGFR, dialysis, renal transplantation, and exitus were determined as poor prognosis. Initial inflammatory marker levels were compared between the two groups. Results: BUN and creatinine levels were significantly higher and eGFR levels were significantly lower in the poor prognosis group (p=0.01). The urine microprotein/creatinine ratio was higher in the poor prognosis group (p=0.01). Among the inflammatory biomarkers, only MPV levels were different between the groups and were lower in poor prognosis (p=0.01). In ROC analysis, the area under the curve (AUC) was 0.78 for the cut-off value of 6.925 (p=0.01). Logistic regression analysis confirmed that MPV is an independent risk factor for poor prognosis in IgA nephropathy (Odds ratio: 1.31, p=0.04). Conclusion: In present study, performances of BUN, creatinine, eGFR, MPV, and urine microprotein/creatinine ratio in prognostic diagnosis were found to be statistically significant and independent risk factors in IgA nephropathy. In addition, it is the first study to evaluate the prognostic value of MPV in IgA nephropathy. If the results are confirmed by further studies, MPV may be one of the prognostic markers used in IgA nephropathy.