Makine öğrenmesine dayalı karar destek sistemlerinin KOBİlerde uygulanması
Application of decision support systems based on machine learning in SMEs
  1. Tez No: 730302
  2. Yazar: BARIŞ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlaması, Karar Destek Sistemleri, KOBİ, Enterprise Resource Planning, Decision Support Systems, SME
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İşletme kaynaklarının planlanması olarak bilinen ERP (Enterprice Resource Planning) ve karar destek sistemleri bir işletmenin tüm faaliyetlerini bütünleşik bir yapıda ele alan ve bu faaliyetler sonucu oluşan girdilerden işletme için anlamlı çıktılar üreten bir bilgi sistemidir. Günümüzde pek çok büyük ölçekli firmanın kullandığı ERP sistemleri, maliyetleri nedeniyle genellikle küçük ve orta boy işletmeler tarafından kullanılamamıştır. Her geçen gün bilgi teknolojileri ürünlerinin ucuzlamaya başlaması işletmelerin bilgi teknolojilerinden daha fazla yararlanmasına imkan tanımaktadır ancak hala ERP sistemlerinin küçük ve orta boy işletmeler tarafından kullanımı maliyet ve kapsamları sebebiyle yaygın değildir. Bu çalışmada ERP uygulamalarının yapısı tanıtılmış, KOBİ'lerde kullanımına yön verebilecek stok temelli çalışan ve satınalma ve satış işleri yapan küçük ve orta boy işletmelere yönelik basit yapılı bir ERP sistemi tasarlanmıştır. Hazırlanan yazılım tek başına bir lojistik takip sistemi olabileceği gibi daha sonra hazırlanacak geniş ölçekli bir ERP sistemi için bir modül olarak düşünülebilir. Bununla birlikte ERP yazılımı üreten bir yazılım firmasına örnek bir ERP kullanım fayda verisinden denetimsiz makine öğrenmesi algoritmaları ile sınıflandırma analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu analizlere göre pazarlama faaliyetlerine nasıl karar ve yön verebileceğine örnek bir çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ERP system, known as the planning of business resources, is an information system that handles all activities of an enterprise in an integrated structure and produces meaningful outputs for the enterprise from the inputs resulting from these activities. ERP systems used by many large-scale companies today cannot be used by small and medium-sized enterprises due to their high prices. In addition, ERP manufacturer companies did not produce simple ERP software suitable for small and medium-sized enterprises. The fact that information technology products are getting cheaper with each passing day has enabled businesses to benefit more from information technologies. However, ERP systems are still not widely used by small and medium-sized businesses. One of the reasons for this is the lack of a simple structured ERP system with basic functions in the software market. In this study, a simple ERP system has been designed for small and medium-sized businesses working on stock-based and purchasing and selling businesses. The prepared software can be a stand-alone logistics tracking system, or it can be considered as a module for a large-scale ERP system to be prepared later. In addition, a sample study has been made of how a software company producing ERP software can decide and direct its marketing activities by using artificial intelligence algorithms from a sample ERP usage survey.