Ayşe Sarısayın'ın hayatı, sanatı ve hikâyeleri
Ayşe Sarısayın's life, art and stories
  1. Tez No: 731127
  2. Yazar: ESRA SEFEROĞLU DAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ayşe Sarısayın, 1980 sonrası hikâyecilik, Kadın, Hikâye tahlili, Ayşe Sarısayın, Stroytelling after 1980, Women, Story Analysis a doldurulacaktır
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Özet Ayşe Sarısayın'ın Hayatı, Sanatı ve Hikâyeleri Esra Seferoğlu Dayan Usta şair Behçet Necatigil'in kızı, kimya mühendisi, çevirmen ve yazar olan Sarısayın, ilk kitabı Çok Şey Yarım Hâlâ' da Necatigil'i anlatır. Daha sonra önemli isimlerin onu yönlendirmesiyle ve çevresinin kendisini desteklemesiyle hikâye türünde eserler verir. Eğitimli bir anne-babayla büyüyen yazar, eşitlik ve adalet kavramlarının davranışlarla öğretildiği bir aileden gelmesi sebebiyle hikâyelerinde kadının, ataerkil toplum düzeninde yer edinme mücadelesini anlatır. Ataerkil toplum yapısını eleştirir. Bireyin varoluş serüvenini çocukluk dönemiyle ele alarak okuyucuya felsefi bir bakış açısı kazandırır. Hikâye karakterlerinin birçoğunu kadınlardan oluşturarak, okuyucuyu toplumsal cinsiyet rollerini düşündürmeye çağırır. Bu doğrultuda yazdığı hikâyeleriyle, masallarla büyüdüğü çocukluğunun etkisiyle kaleme aldığı çocuk kitaplarıyla ve çevirileriyle edebiyatımızdaki yerini alır. Hazırlanan bu tez, Ayşe Sarısayın'ın hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgiler verir. Yazarın hikâye türündeki eserleriyle sınırlandırılır. Bu hikâyeler eserin tanıtımı, olay örgüsü, zihniyet, kişiler, zaman, mekân, tema, dil ve anlatım başlıkları altında incelenir ve değerlendirilir. Bu tezde amaç, Ayşe Sarısayın'ın, Necatigil'le olan ortak yaşamına değinerek, hayatını, sanatını ve eserlerini ortaya koymaktır. Hikâye türünde verdiği eserlerin içerikleri hakkında bilgi vermek ve kapsamlı bir tahlil yapmaktır.
Özet (Çeviri)
Abstract Ayşe Sarısayın's Life, Art and Stories Esra Seferoğlu Dayan Sarısayın is the daughter of master poet Behçet Necatigil. She is a chemical engineer, translator and writer. She tells about Necatigil in the her first book, Çok Şey Yarım Hâlâ. Later, with the guidance of important names and the support of her environment, she produces works in the genre of stories. The author, who grew up with an educated mother and father, tells the struggle of women to have a place in the patriarchal social order in her stories because she came from a family where the concepts of equality and justice were taught through behavior. She criticizes the patriarchal society structure. It gives a philosophical perspective to the reader by handling the individual's adventure of existence with the childhood period. By creating many of the story characters from women, she invites the reader to think about gender roles. She takes her place in our literature with the stories she wrote in this direction, the children's books she wrote with the influence of her childhood, where she grew up with fairy tales, and with their translations. This thesis prepared gives information about Ayşe Sarısayın's life, art and works. The information given on her art and analysis is limited to the author's works in the genre of stories. These stories are examined and evaluated under the titles of ıntroduction of the work, plot, mentality, people, time, space, theme, language and narration. The aim of this thesis is to reveal the life, art and works of Ayşe Sarısayın by referring to her common life with Necatigil. To give information about the contents of her works in the genre of story and to make a comprehensive analysis.