MAG kaynak yöntemi ile birleştirilen DP600 çift fazlı çeliğin mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the microstructural and mechanical properties of DP600 dual phase steel welded with MAG welding method
  1. Tez No: 732908
  2. Yazar: TEZCAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: DP600 çelikleri, Çift Fazlı Çelikler, MAG Kaynak Yöntemi, DP600 Steels, Dual Phase Steels, MAG Welding Method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Her geçen gün kullanımı artan çift fazlı DP600 çeliklerin kaynaklı birleştirmelerinde, direnç nokta kaynağı, metal gaz kaynağı, TIG kaynağı kullanımlarının yanı sıra araştırma konuları olarak soğuk metal transfer kaynağı, sürtünme karıştırma kaynağı ve lehimleme yöntemleri de kullanılmış olsa da bu yöntemlerin yerine kaynakta sağlamış olduğu avantajlar göz önüne alınarak bu tez çalışmasında sıcak haddelenmiş olarak üretilen yüzey kaplamasız 4mm et kalınlığındaki DP600 çeliğin birleştirme yöntemi olarak MAG kaynak yöntemi kullanılmıştır. MAG kaynak yöntemi ve ilave tel olarak SG2-FCW11(rutil özlü tel)-HOBART XLR8(AWS A5.20, E71T-8JD H8)(AWS A5.20, E71T-8JD H8)(rutil özlü tel) teller kullanılarak birleştirme işlemi yapılmıştır. Bu birleştirme işleminde oluk poziyonu kullanılmış olup parçaların kenarlarına hafif bir radyus verilmiş ve böylelikle kaynak kökünün oluşması hedeflenmiş olup tam nüfuziyetin sağlanması amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasında, DP600 çift fazlı çeliğin MAG kaynak yöntemi ile birleştirilmesinde, kullanılmış olan malzemenin ince olmasından dolayı ITAB, çekme-çarpılma ve mekanik özelliklerin olumsuz etkilenmemesi için kısa ark kullanılmış olmasının yanında tel, amper, voltaj, kaynak hızı ve kaynak şekli, kaynak yöntemine göre uygun parametrelerde seçilmiş ve aynı tür koruma gazı kullanılmıştır. Çift faz mikroyapısındaki çeliklerde artan martenzit oranı çekme ve akma dayanımını arttırırken sünekliği düşürmektedir. Tüm bu özellikler göz önüne alındığında yapılacak olan bu tez çalışmasında DP600 malzemesinin farklı kaynak telleri kullanılarak malzemenin mikroyapıdaki değişim çalışmalarıyla kaynak bölgesi (kaynak metali ve ITAB) esas metalin geçiş bölgelerindeki fazların değişimleriyle tane yapısında oluşan değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple yapılmış olan bu tez çalışmasında malzemenin mekanik testleri ve özellikleri, mikroyapıya bağlı olarak malzemenin kaynak metali ve ana malzemedeki mikroyapı incelemeleri ve mikroyapıya bağlı olarak sertlik ölçümleri bu çalışmada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In addition to the use of resistance spot welding, metal gas welding, TIG welding in the welded joints of dual-phase DP600 steels, the use of which is increasing day by day, cold metal transfer welding, friction stir welding and brazing methods are research subjects. Considering the advantages it provides in welding instead of these methods, MAG welding method was used as the joining method of DP600 steel with 4 mm wall thickness without surface coating, produced as hot rolled in this thesis study. In MAG welding method and using SG2-FCW11(rutile cored wire)-HOBART XLR8(AWS A5.20, E71T-8JD H8)(rutile cored wire) wires as an additional wire. In this joining process, the groove position was used and a slight radius is given to the edges of the parts, thus it is aimed to form the weld root and it is aimed to provide full penetration. In this thesis study, in the joining of DP600 dual-phase steel with MAG welding method, short arc was used to prevent the negative effects of ITAB, shrinkage-distortion and mechanical properties due to the thinness of the material used, as well as wire, amperage, voltage, welding speed and welding form, welding method were selected according to the appropriate parameters also used the same kind shielding gas. Increasing martensite ratio in dual-phase microstructure steels increases tensile and yield strength, while decreasing ductility. Considering all these features, in this thesis study, it is aimed to reveal the changes in the grain structure of the DP600 material by using different welding wires and by the changes in the microstructure of the material with the change of the phases in the weld area (ITAB and filler material) the transition zone of the base metal. For this reason, in this thesis study, the mechanical tests and properties of the material, the welding region of the material depending on the microstructure, the microstructure investigations in the base material and the hardness measurements depending on the microstructure were examined in this study.